Адриана Вилагош на добром путу да дебитује на Олимпијским играма у Паризу: Не размишља о норми од 64 метра, све лакше кад нема повреде

Чим је повреда лакта постала прошлост атлетичарка Адриана Вилагош показала је поново колико може у бацању копља па је недавно у немачком Офенбургу померила лични рекорд на 63,58 м.
с
Фото: Српски атлетски савез

Још један јак митинг донео јој је вредне бодове у квалификационом циклусу за Олимпијске игре у Паризу, који је почео 1. јула прошле године.

Норма за њену дисциплину је 64 м. Тренутно је пет атлетичарки успело да на тај начин узме карту за „град светлости”.

Још је једно упражњено место да се тако домогне ОИ, па остале девојке имају времена до 30. јуна да премаше ову границу, или да сакупе довољно бодова како би на основу светског ренкинга „Пут за Париз” ушле међу 32, колико има места за ову дисциплину на највећем спортском догађају на свету.

Наша ведета, двострука светска јуниорска првакиња и сениорска вицешампионка Европе из Минхена 2022, тренутно је на 15. позицији, што значи да јој се смеши деби на ОИ. У првој сениорској сезони у каријери, пошто је сада млађа сениорка, девојка из Малог Иђоша, однедавно чланица АК ТСЦ из Бачке Тополе, који финансира истоимени фудбалски клуб, успела је да се врати на препознатљив ниво с обзиром на то да је прошле била спутана повредом лакта.

У квалификационом процесу за ОИ, 2023. године рачунало јој се Балканско првенство у Краљеву (60,62 м), а 2024. већ четири јака митинга, који на основу свог статуса доносе много бодова – сребро са Европског бацачког купа у Португалији (61,17) и победе на Купу Србије у бацачким дисциплинама у Сремској Митровици (62,96), у Сплиту (62,02) и Офенбургу (63,58).

– Фалило јој је мало рутине, али сада сигурније баца – истакла је Ђерђи Вилагош, Адрианина мајка и тренер. – Пре две године, када је освојила светску јуниорску титулу са 63,52 метра била је можда спремна за 64, али је у трећој серији осетила бол у нози, па је то санирала, а прошле је имала повреду лакта. Сада више не размишљамо и не оптерећујемо се том границом. Идемо опуштено из такмичења у такмичење. Следи јој 28. маја митинг у Острави, па Европско првенство у Риму, који доносе доста бодова за светски ренкинг на ком већ има добру позицију. Физички је спремна, никад није била толико добра.


Још бољи резултати

Адриана Вилагош иде 28. маја на чувени копљашки митинг у Остраву, а потом на сениорско ЕП у Рим.

– Радујем се што бацам без бола у руци и што тренирам као што сам и пре повреде – рекла је за „Дневник” Адриана Вилагош. – Уживала сам у припремaма у Сплиту, с којих смо отишли у Немачку на митинг и срећна сам што сам после две године побољшала лични рекорд. Надам се да ће ићи само на боље. Острава ће бити интересантно такмичење, с јаком конкуренцијом, таман пред Европско првенство у Риму.


К. Бугарски

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести