Адриана Вилагош за „Дневник“ о најбољем почетку сезоне у каријери: Охрабрење за пут ка Паризу

Колико су јој недостајала такмичења, бацачица копља Адриана Вилагош показала је тако што је даљином 61,17 метара креирала најбољи почетак сезоне до сада у каријери, а овај резултат, тренутно први на Старом континенту за млађе сениорке, донео јој је сребро у апсолутној, сениорској конкуренцији на Купу Европе у бацачким дисциплинама у португалској Леирији.
atletika
Фото: Европска атлетика

Вратила се сјајна 20–годишњакиња у лепом маниру након претходне године коју је обележила повреда.

Проблеми са лактом спутали су европску јуниорску и светску млађе јуниорску рекордерку да се прошле сезоне покаже у најбољем светлу.

Зато је сада јуниорска двострука првакиња планете и златна са ЕП, у првој млађе сениорској сезони направила одличну увертиру за оно, и те како важно, што је чека у 2024. години – ЕП у Риму и пут до Олимпијских игара у Паризу.

– Прошло је много времена од мог последњег такмичења, Светског првенства у Будимпешти... шест месеци, што је баш дуго и једва сам чекала први митинг – рекла је за „Дневник“ Адриана Вилагош. – Ово је добар почетак сезоне и задовољна сам резултатом. Сада нестрпљиво чекам следеће такмичење и припремам се за то. Треба још да радим на техници, али с обзиром на то колико сам пута бацала пре Купа Европе, ово остварење је солидно. Сада могу да бацам без бола у лакту, што је најбитније.


Пријали Доха и Тенерифи

Адриана Вилагош је припреме за ову важну сезону одрадила на две нове локације – у Дохи, а потом на Тенерифима.

– Пријало ми је зато што је све ново и интересантно, а имала сам и добре услове и време. Мало су нам проблеме правили термини у оба места, али смо импровизовали и успели смо да урадимо све што је било планирано – рекла је Вилагош.


Вилагош има и сребро са сениорског Првенства Европе у Минхену 2022, па зна како се узимају одличја у најјачој конкуренцији, а и ривалке су јој увелико познате.

Европски куп у Португалији је био знатно јачи него претходне две године, када је Адриана освајала бронзу (2023. у сениорској категорији) и злато (2022. код млађих сениорки). Има Вилагош и злато из Сплита 2021. као млађа сениорка.

– По мени је најбоље када је прво такмичење у сезони баш овако јако. Овај резултат и медаља су заиста охрабрење. Прошле године сам углавном лоше бацала због повреде и више због психичких разлога је било битно да добро почнем годину. Сада у позитивнијем расположењу идем на следеће такмичење – констатовала је Адриана.

А циљеви се знају – атлетичарка из Малог Иђоша, коју тренира њена мајка Ђерђи, има норму за ЕП у Риму, а покушаће да се домогне и визе за највећи спортски догађај на свету, ОИ у Паризу. Лични рекорд јој је 63,52 м из 2022. године.

– Увек покушавам прво неки мањи циљ да остварим, па онда већи. На следећем такмичењу ми је циљ да бацим боље него на претходном и тако редом. Наравно, у првом делу сезоне ћу да јурим олимпијску норму за Париз, која је 64 метра – истакла је Вилагош која би, ако се нађе у нашем националном тиму, дебитовала на ОИ.   


Бодови за Олимпијске игре у Паризу

У зависности од места у ком ће се одржати зимски Куп Србије у бацањима 6. и 7. априла, Адриана Вилагош ће одлучити да ли ће учествовати. Постоји могућност да оде на два митинга у Кину у размаку од 20. до 27. априла.

– У питању су јака такмичења, Дијамантска лига и митинг златног статуса, који би ми значили због бодова ако бацим добро. Они доносе највише поена и то би ми побољшало позицију у ренкингу за Олимпијске игре у Паризу, да могу на тај начин да обезбедим место у случају да не испуним норму – објаснила је Адриана.

Могуће је да ће учествовати и 12. маја у Офенбургу, а сигурно на копљашком митингу у Острави 28. маја. Од одласка у Кину зависиће и када ће отићи на припреме у Сплит.


К. Бугарски

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести