Божидар Маљковић у ТИМСУ

Факултет за спорт и туризам Тимс у години када обележава две деценије од оснивања фокус је усмерио на најшири контекст физичког васпитања из угла спорта.
maljkovic, tims
Фото: TIMS

Тим поводом је организована дебата „Значај физичког васпитања на развој спорта“ која се темељила на разговору са председником Олимпијског комитета Божидаром Маљковићем. Занимљива тема у препуном амфитеатру окупила је многе спортске легенде, међу којима су били и Партик Дрид, Славко Обадов, Зоран Панчић, Тадија Качар, Дане Корица...

Обраћајући се присутнима, Божидар Маљковић је рекао да акције које ОКС покреће заједно са образовним институцијама и другим, сродним установама су у циљу унапређења српског спорта, и дају одличне резултате, нагласивши да је спорт значајан сегмент сваке државе, као највећи национални интерес.

„Увек идем тамо где спорт може да се унапреди бар за центиметар“, рекао је Маљковић, подсећајући да је захваљујући декану Златку Ахметовићу ово његово седмо или осмо гостовање на Тимсу, где је увек говорио о спорту и актуелним проблемима у нашој физичкој култури и школском спорту.

„Зато мислим да није згорега актуелне проблеме упоредити са ранијим временима. Рецимо да 60-70 одсто наше деце нема правилно држање и кубури са кичмом... То је забрињавајуће.“

Он је нагласио и то да је највећи проблем српског спорта новац.

„Рецимо само да јуниорски првак света у дизању тегова  Тамаш Кајдочи тренира у благо речено неусловном простору, у којем од плафона не може да „избаци“ тег. Мене занимају спортисти, посебно индивидуалци, који ће да донесу медаље из Токија и зато помажемо сваком спорту, а нарочито индивидуалцима. Оно што је код нас проблем, а то је примера ради исто и у Шпанији, колективни спортови имају сладак терет добрих наслеђених резултата, што је притисак на играче, али исто тако може и да их мотивише да се не успавају“, рекао је Маљковић, додајући још један важан сегмент, а то је да се мора пробуди свест код младих и код професора колико је важна едукација стручних кадрова.

Декан Тимса Златко Ахметовић је рекао да на друштвеним мрежама млади остављају лошу слику, а за све области има уyбеник, осим за физичко васпитање.

„Гостовање Божидара Маљковића представља одговорну едукацију и промоцију правих вредности да се афирмишу физичке активности. Гости су нам увек били спортисти и људи којима се верује. Креће се од фер-плеја који је изникао из спорта, а преноси се животним постулатима и због тога је потребно стално доказивање“, рекао је Ахметовић.

На Тимсу је представљен уџбеник, први такве врсте код нас, под називом „Приручник из физичког васпитања за основне школе“ који је потписала група аутора професора доктора: Златко Ахметовић, Душан Перић, Милан Нешић, Зоран Ђокић, Бојана Неђедовић и Мирјана Димитрић. 

Ј. Г. Л. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести