ДЕЈАН РУСКИ, ПРЕДСЕДНИК МСС Европско првенство изазов и инспирација

НОВИ САД: Европско сениорско првенство у мачевању одржаће се у Новом Саду од 16. до 21. јуна. Очекује се долазак 400 учесника из 43 земље, међу којима ће бити и олимпијских, светских и европских шампиона.
dejan ruski macevanje
Фото: Dnevnik.rs

Да се припеме за ово  велико такмичење приводе крају, потврдио је председник Мачевалског савеза Србије Дејан Руски.

„ Фокусирани смо да се покажемо као добри домаћини. Имамо подршку Министарства спорта, Покрајине и Града, без којих се такмичење на овом нивоу не би ни могло организовати. А и сам догађај јако нам је важан, првенствено допринеће популаризацији и промоцији мачевања у Србији, које је било доста запостављено. Такође, дата нам је могућност да наша селекција комплетно наступи, а скупа опрема ће нам  остати  у трајном власништву“, каже Руски.

Да се развој овог спорта код нас креће у добром правцу доказ је и чињеница да се праве дугорочнији планови, који ће бити темељ даљег напретка.

„На ЕП пласман и медаље нам нису приоритет. Значајније нам је стицање искуства и сазревање подмлађене репрезентације у овом олимпијском циклусу, како бисмо након тога постали много квалитетнија селекција. Евриоски шампионат је изазов за организаторе и велика инспирација за наше такмичаре“, истакао је Руски.

Дан уочи званичног почетка првенства, а поводом 90 година од осивања Мачевалског савеза Србије, биће одржана свечана академија, којој ће, према најавама, присутвовати велики број значајних гостију из мачевања и спорта уопште.

Србију ће представљати 22 такмичара који ће се борити  у мушкој и женској индивидуалној и екипној конкуренцији, у дисциплинама флорет, сабља и мач.Сви они који  желе да упознају наше репрезентативце моћи ће то да учине у суботу, 9. јуна, од 20 часова на платоу испред Спенса, где ће се уприличити дружење. Знатижељнијима је чак остављена могућност да испробају неко од оружја и то на правој мачевалској писти, која ће бити постављена.

Иначе, Европски сениорски шампионат у мачевању први пут се одржава у нашој земљи па је реално да ће привући велику пажњу и оних који су мање упућени у овај спорт.

Н. Крстић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести