Добар одзив на 38. Фестивалу трчања и пливања у Кањижи

Изузетно добар одзив тркача и пливача свих узраста забележен је на 38. Фестивалу трчања и пливања у Кањижи, јер се на реци Тиси и улицама овог потиског града, на провери издржљивости окупило чак око 700 учесника из наше земље и иностранства.
Maraton 2019 start IMG_20190810_181649
Фото: Дневник (М. Митровић)

Активни спортисти и рекреативци надметали су се жестоко, без обзира да ли су у питању биле краће стазе за учеснике млађих узраста, или оне дуже - за маратонце.

За пливаче најзахтевнија је била траса Тисе од Мартоноша до кањишког Штранда, уведена прошле године, у којој је стартовало 54 пливача и пливачица. На овој дистанци дугој 7,5 километара, у мушкој конкуренцији тријумфовао је Тамаш Фаркаш, члан Маратона из Бачке Тополе, поновивши лањски успех. Он је стазу прешао у времену за нешто више од сат и 13 минута, иза њега је другопласирани Александар Дракулић заостао више од пет минута, а трећи је био Ерик Пешти.

- Трка је била одлична и задовољан сам, јер је све ишло темпом којим сам планирао. На почетку сам стекао предност коју сам одржавао до циља. Било ми је овог пута лакше да пливам, иако је Тиса спорија и вода је била нешто топлија - изјавио је Тамаш Фаркаш. 

Фото: Тамаш Фаркаш, фото: Дневник (М. Митровић)

У конкуренцији пливачица на истој стази, најбржа је била чланица новосадске Војводине Марија Станић, која је стазу прешла за сат и нешто више од 26 секунди, друга је била Каролина Хасноши Тот (Маратон, Бачка Топола), а трећа Ханга Фекете из Мађарске.


Пласман на краћим деоницама

Код пливача на краћим деоницама за млађе пионире на 200 метара, најуспешнији су били Алекс Домонкош и Уна Милошевић, а код старијих пионира на 570 метара - Вања Степанов и Луциа Карић. Код најмлађих пионира (до 9 година) за тркаче на 900 метара, најбољи су били Реге Калмар и Жофиа Беде, а код пионира до 11 година на 1.400 метара - Јанош Силард Нађ и Елена Пушкаш. У конкуренцији старијих пионира (до 13 година) на 2.600 метара, победили су Ласло Виктор Нађ и Пана Беде, а до 15 година на 3.500 метара, најуспенији су били Бенце Бадиш и Емеше Њилаш.


- Све је било одлично, вода чиста и мени пријатна за пливање, па сам се потрудила да пружим максимум. До краја летње сезоне остала ми је трка на Ади Међици у Београду и за две недеље јака трка у Поречу. Спремна сам за ове изазове, као и за још неколико наступа у септембру које имам до краја сезоне - изјавила је Марија Станић.  

Фото: Марија Станић, фото: Дневник (М. Митровић)

Традиционална деоница Тисе од три километра била је изазовна за чак 150 учесника, а тријумфовали су, заједно упливавши у циљ, Борислав Фермановић, члан ПК Спартак Прозивка (Суботица) и Јована Јечански из ПК Свим Стар из Бечеја. Они су стазу препливали за 31,56 минута. У мушкој конкуренцији, иза Фаркаша стигли су Корнел Балог (Кањижа) и Иван Тешић (Ракета, Ужице), док је у женској конкуренцији друга била Петра Чајкаш (Спартак Прозивка), а трећа Имара Бела Торпе (Велика Кикинда, Кикинда).

У тркачком полумаратону, на стази дугој 21,1 километара улицама Кањиже, најбржи је био Марко Ранковић, члан АК Лазаревац  у времену 1:13.07 сати, други је кроз циљ прошао члан београдског Партизана Милош Милосављевић (1:13.40), а треће место припало је Ђуру Борбељу из Апатина (1:16.29). Код жена најбржа је била дугопругашица београдске Црвене звезде Ивана Живковић (1:28.23), испред чланице београдског Партизана Наташе Ћулафић (1:31.22) и чланице сомборског Маратона Тијане Кабић (1:32.03).

- Конкуренција је била веома јака, чак жешћа него прошле године, јер су у Кањижу дошли наши тренутно најбољи маратонци, тако да је била част учествовати и, што је још важније, проћи као први на циљ. За мене је ово успешан почетак летње сезоне, а у наставку очекујем учешће на више полумаратона, попут оних у Шапцу, Руми и Новом Пазару. Крајњи циљ ми је надам се успешан наступ на маратону у Загребу - рекао је Марко Ранковић.  

На стази од 10 километара, победнички пехар однео је Марк Вереш из Мађарске, који је стазу прешао за 34,46 минута, други је био Сенћанин Бела Нађ Гелерт (35,53) и трећи члан београдског Рунинг клуба Александар Аyић (36,17). Код жена најбржа је била Кањижанка Ана Богнар, сада чланица будимпештанског Хонведа, у времену 39,37 минута, испред Сенћанке Анете Немет (42,43) и Маријане Чегар Лукић из АК Апатин (44,53).

За проверу издржљиовсти маратонаца било је изазовно учешће у акватлону, односно наступи и у пливачком и у тркачком маратону. У 15. акватлону за пливаче на 3.000 метара и тркаче на 10.000 метара, најуспешнији је био Игор Соколовски из панчевачког Тамиша, испред Милана Ковачића из Сомбора, а у женској конкуренцији најбоља је била Адел Танди (Кањишки маратонци), испред Ане Анастасовске (Краљево). У конкуренцији за учеснике најдужих дистанци код пливача и тркача, најбољи је био Карољ Дукаи из Кањиже, а код жена победу је однела Анико Јаблан (Маратон, Бачка Топола).

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести