Дудашу карантин не пада тешко: Анимирам људе да остану активни

НОВИ САД: У Србији је протеклог викенда на делу био најдужи полицијски час до сада у току ванредног стања и грађани су остали у својим кућама. На питање како су му протекли ови дани, наш најбољи вишебојац Михаил Дудаш као из топа је одговорио: "Није то био никакав проблем".
dudas
Фото: Privatna arhiva

Миран, сталожен и доброг расположења, државни рекордер у десетобоју и седмобоју придржава се свих прописаних мера и целу ситуацију гледа из позитивног угла. Редовно тренира у кућним условима, а одржао је и први тренинг уживо на друштвеној мрежи Инстаграм.

Желео сам да пружим људима нешто што може да их анимира, да их подстакнем да вежбају код куће и да остану активни. Мислим да сам им приредио квалитетан и занимљив садржај. Трудио сам се да све буде урађено професионално. Одзив је био добар, било је 250 укључених уживо и драго ми је због тога. Видећу како ће се ситуација око ванредног стања развијати, али планирам да држим тренинге и три пута седмично - уторком, четвртком и суботом, објаснио је власник бронзаних медаља с европских првенстава у Амстердаму 2016. на отвореном и Гетеборгу 2013. године у дворани.


На располагању старијим комшијама

Михаил Дудаш истиче да сви морају да буду одговорни и да мисле и на друге, не само на себе. Сходно таквом размишљању, он помаже старијим комшијама.

Од почетка ванредног стања понудио сам им помоћ. Позовем их и они ми кажу шта им је потребно. Одем у набавку, апотеку, да платим рачуне... Боље је да им ја то одрадим кад већ могу. Битно је и да они буду добро, рекао је Дудаш.


С обзиром на то да ванредно стање траје нешто више од месец дана, логично је било питање како се он снашао у новонасталој ситуацији.

Искрено, мени то прија. Сада имамо прилику да се посветимо стварима које смо запостављали и за које никада нисмо проналазили времена. Није да сам једини који је у овој причи, цео свет је стао, па тако и ја. Немам никакав проблем с тим, истакао је Дудаш.

Сматра да су људи у почетку доста неозбиљно схватили коронавирус, али да су после, на срећу, увидели шта је посреди. 

Сви нешто имају потребу да излазе напоље, да јурцају негде. Станите мало, морамо да будемо дисциплиновани! Важно је да се придржавамо прописаних мера, које једноставно морамо да слушамо. То је као када бих ја некоме саветовао како да тренира, када да се одмара, а тај исти после каже „Е, ја нећу тако, овако ћу“. Безбедност је на првом месту. Спорт ће преживети ово, а медицина и здравство не могу без људске одговорности и зато је потребно да ово озбиљно схватимо. Апелујем на све да се придржавају савета наших искусних стручњака, вели Дудаш.


Имамо и госте изненађења

Покренуо је Дудаш и клуб НС ранерс и, упркос ванредном стању, школа трчања није стала с радом. 

Тренирамо редовно три пута седмично заједно, преко апликације Зум, има нас између 40 и 50. Држимо се добро, снашли смо се и у кућним условима. Трудимо се да сви полазници остану активни, остали смо им лојални и у овој ситуацији, а и они су нама узвратили истом мером. Тренинзи трају сат времена, понедељком, средом и петком. Држимо их Стеван Антанасијевић и ја, а понедељком имамо и госта изненађења. Прво је то био мој колега вишебојац Томас ван дер Плацен из Белгије, европски првак из 2016, који је тренутно у Јужној Африци, потом смо звали пливача Чабу Силађија, а следећи је још један инострани десетобојац. Средом радимо и мало другачији тип тренинга, који садржи и медитацију, што је изазвало доста позитивних коментара, објаснио је Дудаш.


За њега је, као и за већину спортиста у свету, сезона стала и неизвеност око било каквих даљих такмичења и даље траје. Олимпијске игре у Токију одложене су за следећу годину. Светско првенство у дворани у атлетици које је требало да се одржи у марту у кинеском Нанђингу, прво је од спортских смотри које су отказане. Одржаће се, такође, 2021, као и Европско под кровом у пољском Торуну. Календар је буквално за следеће две године испретумбан. Шампионат света на отвореном у Орегону (САД) пребачен је за 2022, када ће се у марту одржати и оно под кровом у Београду. Исте године последње велико такмичење биће ЕП у Минхену на отвореном. Једино се још разматра одржавање Првенства Старог континента у Паризу, које је у распореду од 25. до 30. августа ове године, а о томе ће се се одлучивати почетком маја.     – Преостаје нам да чекамо и видимо да ли ће се бар то такмичење одржати. Потребно је свима, наравно, и време за припреме, јер сада радимо у кућним условима. Питање је када ћемо напоље, зато морамо да тренирамо редовно и у овим условима и да будемо стрпљиви – поручио је Михаил Дудаш.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести