Душан Кљаић у кругу најпризнатијих карате мајстора

Пригревчанин Душан Кљаић поново је доспео у жижу карате јавности.
dusan kljajic
Фото: Душан Кљаић, фото: Приватна архива

Његово полавековно бављењем овим спортом, на десетине медаља, плакета, пехара, диплома, титула, нису могли остати незапажени. Мајстор каратеа, до недавно носилац црног појаса 8. Дан (степан) Ханши (непрступачан), који је у више наврата прославио апатинску општину, од средине августа ушао је у друштво малобројних мајстора ове источњачке борилачке вештине са титулом Схи Соки 9. дан.

Да би се дошло до овако великог признања неопходно је уз врхунско знање, пропраћено успешним резултатима, поседовати оно најбитније, карактер и људске квелитете. Све ово наведено прати животни век свештеника коме је карате постао саставни део живота, а кимоно и татами одећа и место где се најбоље осећа. Уз име овог стаменитог Крајишника везују се на десетине наступа широм света који су обележени освајањем разних признања.  Уручење је обављено средином августа, а иза признања стоји моћна карате организација Глобал Мартиал Артс Асоциатион Хаћи-О-Каи, на чијем челу су Соке Такемаса Окујама, и Соке проф. др Жика Г. Бечановић, носиоци титула мајстори каратеа 10. дан.

-Са Душаном имамо сјајну сарадњу која датира још из времена када је водио пригревачки Фунакоши. Упознати смо са свим успесима које је постигао бавећи се овим спортом, а оно што је веома битно лежи у чињеници да је нашу државу представљао у свету у најлепшем светлу. Све то смо узели у обзир и донели најисправнију одлуку да овим путем вреднујемо све што је Кљаић учинио на популаризацији и развоју карате спорта - изјавио је Соке проф. др Жика Г. Бечановић.

Улазак у круг малобројних карате мајстора са овако великим звањем Кљаића је пријатно изненадило, али га није променило. Нема сумње, скромност је његова врлина, па је и овога пута  без еуфорије примио ово велико признање.

- Сваком човеку ласка и прија овако признање. Драго ми је да се вредновало све што сам до сада радио. За мене добијена диплома није нешто што ће урамљено красити зид, већ обавеза да све док могу дам свој допринос у развоју каратеа. Надам се да нећу разочарати очекивања људи који су имали поверења у мене - прокоментарисао је свој велики успех, увек скромни Душан Кљаић.

Ј. Бањац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести