Европска лига младих у Финској: Србији сребро ваздушном пушком

Репрезентација Србије освојила је сребрну медаљу у Европској лиги младих ваздушном пушком (стрелци од 14 до 18 година).
Strelci Srbije
Фото: ССС

У финалу завршног турнира у финском Кисакалију, наша селекција је изгубила од Русије. Две репрезентације су до меча за злато дошле освајањем првих места у групама после прве фазе так­мичења.

Систем бодовања у финалу је нешто другачији од оног у так­мичењу по групама, у коме сваки стрелац испаљује по 40 дијабола, а пресек се прави после сваке серије од по 10 метака. У финалу сваки од три члана екипе испаљује по 20 метака. Као и у свим фазама лиге, сваки такмичар има директног ривала у противничком тиму, али пресек се прави после сваког хица. Прецизнији стрелац добија два поена, уколико су изједначени, свакоме иде по један поен.

У дуелу за залто, Русија је освојила укупно 74, а Србија 46 у поена. У појединачним дуелима било је: Татјана Харкова – Марија Коларевић 25:15, Полина Балоткова – Марија Завишић 25:15, Александар Васиљев – Вељко Илић 24:16.

Руси, можда и највећи фаворити турнира, водили су већим делом меча. Средином сусрета (после седмог хица), разлика је била само два поена у корист нашег ривала, али у наставку финала Русија је стигла до убедљиве победе. У мечу за бронзу Италија је савладала Шведску.

Осим стрелаца који су наступили у финалу, за Србију је у Финској гађао и Ђорђе Савић, а уз екипу је био тренер координатор за млађе селекције у стручном штабу ШС Иван Манојловић.

„Објективно гледано, Руси су квалитетнија екипа. Наше стрел­це је сустигла трема и то је превагнуло у корист руске екипе, која је знатно искуснија, а у свом саставу има  и финалисте европских првенстава. Генерално сам задовољан оним што је екипа показала, иако су резултати могли да буду мало бољи“, казао је тренер Иван Манојловић.

На путу до сребрне медаље, Србија је без пораза освојила прво место у квалификацијама Региона „Исток“, док је такмичењу у групи на финалном турниру убедљиво савладала Финску и Шведску, а после распуцавања изгубила од Мађарске.

С. Р.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести