Кајак и кану клуб Бечеј обележава седам деценија постојања

Атрактивном изложбом у Градском музеју, Кајак кану клуб Бечеј почео је обележавање седам деценија постојања и успешног рада.
kajak becej
Фото: Стеван Дорословачки отворио изложбу, фото: Дневник (В. Јанков)

Током године биће још активности везаних за вредан јубилеј, а прва ће бити наредног месеца кад ће се одржати свечаност на којој ће бити уручена признања заслужним члановима и онима коју су допринели да клуб бележи запажене резултате.

Један од битних људи у животу клуба Жарко Грчић поздравио је бројне посетиоце на отварању изложбе.

„Све је почело 1948. године кад је основана Нова техника и у оквиру ње бродарска секција из које је израстао клуб имена Корнат, а од 1996. носи име Кајак кану клуб Бечеј. Сматрали смо да је изложба прави начин да све генерације уведемо у нашу свечаност. Зато би било пожељно да се на изложбу дође породично и свака генерација препозна себе или своје пријатеље са веслом у руци. Нећемо сада о именима, али многи ће се препознати на фотографијама 16 таблоа са по 12 слика, видеће се дипломе многих успешних такмичара и пехари које је клуб током седам деценија постојања освајао, а ту је и неколико кајака у којима су остварени запажени резултат“, рекао је Жарко Грчић.

Све би документационо било богатије да 2009. године изливањем Тисе вода није ушла у клупске просторије и уништила све што се тамо нашло. Ипак, сачувано је доста тога(сакупљено је око 200 слика) и хронолошки је поређано, од старих црно-белих фотографија, које је било најтеже сакупити,до најактуелнијих. На једном зиду су четири таблоа са олимпијцима- Марком Новаковићем, Дејаном Терзићем, Марком Томићевићем и Јожефом Шотием, који су понос клуба и идоли садашњим члановима.

У име партнера при реализацији изложбе, Градског музеја Бечеј, пригодним речима обратио се кустос историчар Роланд Шурањи, а члан Општинског већа задужен за омладину и спорт Никола Yигурски поздравио је и честитао јубилеј у има локалне самоуправе.Изложбу је пригодном беседом отворио први репрезентативац из редаова бечејског кајакашког клуба Стеван Дорословачки.

„У клубу је увек било и биће добрих такмичара, али смо увек радили у тешким условима“, констатовао је Дорословачки.

„Наша генерација је путовала на такмичења камионима, а једном приликом у Панчево је четверац путовао бициклима, кренули смо рано ујутру, стигли пред старт трке, победили, сели на бициклове, па пут Бечеја. Пошто је ово један од рођенданских скупова, имам право да пожелим неку жељу, а она би се свела на то да клуб израсте у модеран спортски колектив, у коме неће бити потешкоћа са којима су се бројне генерације сусретале.“

Отварање изложбе оплемењено је наступом дечијег хора Бубамара, с диригентом Ђијанте Ловаш, а изложба ће бити доступна посетиоцима до 16. маја.

В. Јанков

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести