Кајакаши Војводине због вируса пропустили много такмичења

Иако је сезона спортова на води завршена, кајакаши Војводине наставили су да се припремају за нове изазове.
Kajakaši Vojvodine zbog virusa propustili mnogo takmičenja foto: J. Galić
Фото: Кајакаши Војводине због вируса пропустили много такмичења фото: Ј. Галић

Ове године многа велика такмичења су отказана због ковида, па је у плану да се у 2021. години одрже Олимијске игре, светско и европско првенство и два светска купа. У жељи да остваре што запаженије резултате, такмичари Војводине окренули су се жестоком раду како би што боље искористили добре временске услове за тренинге на води.

- Сезону за нама треба што пре да заборавимо. Иако су се такмичари спремали, због пандемије остали су без наступа, а једино је, после велике неизвесности, организован Светски куп (СК). Срећом, код нас смо успели да, опет у атипичном амбијенту и условима, одржимо државно и покрајинско првенство у једном, што је била добра одлука да се не долази више пута у Бачку Паланку. Завршили смо годину са великом надом да ће у следећој бити организована сва планирана такмичења – каже директор клуба Бора Сибинкић.

Такмичари  Војводине остварили су резултате у складу са тренутном ситуацијом.

- На домаћим такмичењима били смо у врху, међу три клуба у свим категоријама. У принципу ми не робујемо томе да састављамо екипе реда да би освајојили што више бодова, него да нам такмичари прођу што боље. Тога ћемо да се држимо и убудуће и таква стратегија ће нам донети жељене резултате. Зато кажем да смо задовољни оним што су наши такмичари остварили на екипним бодовним салдима.


Капацитети тесни

У Војводини као озбиљан проблем истичу скученост клупског простора.

- Тренутно имамо више од 60 активних чланова, што превазилази капацитет клуба. Не можемо да ваљано организујемо тренажни процес, па се довијамо на разноразне начине. Тренирамо по групама, покушавамо да се ни на кога то не одрази, поготово сада у овој епидемиолошкој ситуацији. Срећом, ми не спадамо у ризичну групу спортова, ми смо безконтактни. Дефинитивно морамо да проширимо наше капацитете и на томе ћемо да радимо. 


Војводина је имала четири такмичара на Светском купу (Владимир Торубаров, Анђело Џомбета, Војин Рудовић, као и Страхиња Буквић у паракајаку).

- Милица Старовић је, у договору са тренером и Савезом, била поштеђена учешћа на СК. Она је једина изборила квоту за Србију за ОИ у Токију. Ту квоту ће тешко неко да јој узме, тако да је све амбиције усредсредила на ОИ. Анђело Џомбета је у четверцу на 500 м био трећи, Владимир Торубаров са Николом Расулићем био је шести, Војин Рудовић је, као млађи сениор у четверцу ушао у финале.

На  такмичењу олимпијских нада (15-18 година)учествовало је пет Војводининих кајакаша.

- Двосед у саставу Едвард Перлаки и Реља Радовић је ушао у А финале (9), Игор Путник је убедљиво био први у Б финалу, требао је да вози А финале, али је имао претешку полуфиналну групу. Задовољни смо. Имамо добру генерацију момака 2001-2003. годиште, поносни смо на њих, јер су радни и видно напредују. Клуб се труди да им обезбеди најбоље услове.

За репрезентативца Џомбету постоји нада да се нађе на ОИ кроз доквалификације.

- Анђело има велике шансе да освоји додатну квоту за Токио у двоседу са Шапчанином Бранком Лагунџићем. Тек је сада почео да ради, верујемо да њих двојица могу да обезбеде пласман на највеће такмичење.

Према Сибинкићевим речима, ова година је имала и добрих момената.

- Поред свих потешкоћа, успели смо да се ресетујемо, и такмичари и ми у руководствима клубова. Искористили смо прилику да се преиспитамо шта даље. Пред кајакашима је дуга зима. Репрезентативци ће да имају обавезе под окриљем Савеза, а ми настављамо да радимо по нашем програму, како би што спремније дочекали такмичења. Само да будемо здрави - подвукао је директор Бора Сибинкић.

        Ј. Галић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести