Мото ГП: Доминација Оливеире и титула за Дукати

Завршена је још једна МотоГП сезона. Шампионска борба у најајчој Мото ГП класи решена је на прошлој трци, а нови шампион постао је Ђоан Мир.
oliveira
Фото: Miguel Oliveira, foto: Tanjug (AP Photo/Armando Franca)

Ђоан Мир се није превише малтретирао у овој трци, а када му је мотоцикл заказао само се повукао са писте неких десетак кругова пре краја трке. Што се тиче саме трке, Оливеира је био максимално доминантан.

Од прве до последње секунде је био први и разлику је константно увећавао све док није постигао оно што је желео, па је онда само одржавао своју предност и на домаћој стази остварио победу. Занимљиво је и то да је Дукати у шампионату конструктора био најбољи и освојио шампионску титулу. Могао је Сузуки да их угрози, али једноставно је њихов резултат на последњој трци 2020. године био недовољно добар. На победничко постоље су се попели још Франко Морбидели и Џек Милер који су такође од првог круга држали своје позиције и нису посустајали, а пружили су нам и интересантну битку за позиције у самом финишу трке. Милер је сјајним маневром у последњем кругу обишао Морбиделија и заузео позицију испред њега, сјајна вожња младог Аустралијанца и одушевио и Прамак Дукати и све своје фанове. Пол Еспаргаро је био четврти, потом следе Накагами, Довициозо, Брадл, Зарко, Еспаргаро, Крачлоу, Маркес, Вињалес, Роси, Квартараро, Ринс...

Енеа Бастијанини је био најбољи у Мото2 категорији ове сезоне. Бастијанини је трку завршио на петом месту што је било довољно за освајање светске круне, а у шампионској трци победио је Сема Лоуса и Луку Маринија и окитио се најсјајнијим одличјем. Бастијанини је на крају до титуле стигао са девет бодова предности у односу на Маринија и Лоуса. Што се саме трке тиче, Реми Гарднер је освојио ВН Португала и то је била његова прва победа у каријери. Гарднер је постао 26. различити победник ове сезоне, што је, иначе, нови рекорд Светског шампионата.

Фото: Albert Arenas (Španija) foto: FoNet/AP

Алберт Аренас је нови шампион Мото3 категорије. Возач Аспара Алберт Аренас освојио је титулу светског шампиона завршивши као 12. пласирани на трци за ВН Португала. У трци за шампионску титулу били су још Тони Арболино и Аија Огуру, али је Арболино завршио као пети, а Огуру као осми и нису имали шансу да постану нови шампиони. Аренас је ове сезоне остварио три победе и још два пута се пео на победничко постоље упркос проблемима са повредама које су га мало удаљиле од тркалишта и успориле. Последњу трку у сезони освојио је Раул Фернандес и тако дошао до друге победе у својој каријери. Фернандесу није било потребно много времена да се одвоји на челу, па је константно повећавао предност.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести