ЕП у рвању: Србија већ освојила девет медаља

Иако су надметања почела 30. априла, Европско првенство у рвању, у Новом Саду, званично је отворено данас, у дану када су се смењивали завршна такмичења у неолимпијским дисциплинама, а почињала у олимпијским. Поздравну реч и добродошлицу такмичарима, службеним лицима и гостима у име домаћина пожелео је председник Покрајинске владе и први човек Организационог одбора Игор Мировић, који је прогласио Шампионат отвореним.
Будић, Сучевић, Углик, Петковић, Ђукановић и Јовичић
Фото: Dnevnik.rs

Том приликом Мировић је истакао:

- Част ми је да вам пожелим добродошлицу у Нови Сад, Војводину и Србију, земљу гостољубљивих људи и спортских шампиона великог реномеа. Спенс није први пут поприште светске спортске елите. Од 1981. године, кад је отворен, био је домаћин највећим спортским светским и европским такмичењима. Желим вам да ЕП протекне на највишем спортском и организационом нивоу, да се такмичење оконча без и једне сенке. Такође препоручио би вам да сваки слободан тренутак искористите да упознате Нови Сад и гостољубивост његових људи. Војводина је колевка рвања и из ње су потекли многи олимпијски, светски и европски шампиони попут Хорвата, Симића, Петковића, Мемишевића и најновијег Штефанека. Желим вам да такмичење протекне у спортском духу, да вас мимоиђу спортске повреде и да победи најбољи - рекао је Мировић. Присутнима су се обратили председници Светске рвачке федерације Ненад Лаловић, Европске асоцијације Цено Ценев и први човек РСС Жељко Трајковић.   

Thumbnail

Нови Сад ће до 7. маја, у организацији ​Рвачког савеза Србије, уз подршку Министарства спорта и омладине, Секретаријата за спорт и омладину Војводине и Града Новог Сада, бити домаћин такмичарима(око 850) из 40-ак земаља, као и службеним лицима и новинарима (преко 1.200). Током претходна два дана у великој дворани Спенса одвијала су се такмичења у неолимпијским дисциплинама - греплингу и појасном рвању (пахлавани, гуреш, алиш и базак куреш), у којима се надметало 200 бораца из 17 земаља. Такмичење су отворили председник РСС Жељко Трајковић и први човек Светског греплинг комитета Ризван Бочивајев, који изразио задовољство што се такмичење у неолимпијским дисциплинама први пут одвијају на истом месту где и олимпијске, што је изузетно важно за будућност греплинга и његовог уласка у олимпијску породицу.

Српски репрезентативци имали су запажен наступ, освојили су девет медаља. Најуспешнија наша такмичарка била је Уна Светлана Туба, која је освојила три медаље - злато у дисциплини алиш, сребро у гурешу и бронзу у греплингу.

- Пресрећна сам што сам освојила медаље сва три сјаја. Искрено, могла сам и боље да нисам морала да се током два дана борим у три дисциплине - рекла је Туба.

Thumbnail

У појасном рвању, у дисциплини гуреш до бронзане медаље дошао је Бобан Живановић. У греплингу заблистала је Андреа Сучевић која је постала европски вицешампион, док су бронзане медаље, поред Тубе, освојили још Марко Петковић, Дамир Углик, Урош Чулић и Александар Ђукановић, који је најпријатније изненађење као најмлчађи члан наше репрезентације.

- Имала сам тешке борбе и друго место на овако тешком такмичењу је велики успех. А, надала сам се да могу до најсјајнијег одличја - прокоментарисала је Андреа Сучевић.

Задовољство је владало и у стручном штабу, посебно код селектора и тренера Дејана Јовичића и Предрага Будића.

- С девет медаља остварили смо велики успех и на крају заузели екипно пето место, док је злато припало Русима, сребро Пољацима, а бронза Украјинцима. Учинак би био и већи да је у греплингу наступио Александар Милићевић, који је био најозбиљнији кандидат за злато, али се повредио на тренингу. Надам се да ћемо и у октобру на СП у Бакуу (Азербејyан) наставити с успесима - најавио је Јовичић.

Нема сумње да је ово била сјајна увертира за олимпијско рвање, које је јуче почело борбама у слободном стилу и рвањем за жене, док је грчко-римски стил предвиђен за суботу и недељу. Нажалост, све четири наше такмичарке (Ана Ранђеловић, Мерима Галетин, Ана Вадас и Јулијана Савић) поражене су у првом колу квалификација. У слободном стилу ништа више среће нису имали ни Александрос Госта и Манчић.

У среду на струњачу излазе три српска такмичара у слободном стилу, Верица Димитријевић, Ана Ранђеловић и Марко Јовановић.

Ј. Галић

Фото: С. Шушњевић

Обележено 105 година рвања

Другог дана такмичења РС Србије обележена је 105 годишњица рвања у нашој земљи. Том приликом додељена су бројна признања и награде за делање и допринос развоју овог спорта у Србији.

Међу званицама били су председник Светске рвачке федерације Ненад Лаловић и први човек европског рвачког савета Цено Ценев.

Признање Жељку Трајковићу

Thumbnail

Председник РСС Жељко Трајковић изабран је за члана Европе у Бироу Уједињеног светског рвања, чиме је указана велика част представнику српског рвања после покојног Бате Ерцегана и садашњег председника ФИЛА Ненада Лаловића. Највероватније ће добити задужење за развој рвања међу школарцима и кадетима.

- Ово је круна каријере, похвала за рад свих нас у Савезу, као и оном што све чинимо за рвачки спорт. Очекујем да и ово ЕП буде добро организовано, да будемо добри домаћини и да у новом олимпијском циклусу стартујемо са добрим резултатима, достојним прве категорије спорта. Захвалио бих се свим органима Покрајинске владе, Граду Новом Саду, МОС-у, који су нас подржали, а најлепше ће мо им узвратити добром организацијом и резултатима. Очекујем да за викенд заблистамо пуним сјајем, са Давором Штефанеком на челу - рекао је Жељко Трајковић.

Куд „вила” и малишани зачинили отварање

Отварање шампионата протекло је у изузетној атмосфери и пред неколико хиљада гледалаца који су могли да уживају у културно-уметничком програму. Оперска певачица Сабина Чолић извела је химну Србије, а потом КУД “Вила” се представила кореографијом традиционалног и модерног плеса. Највише пажње присутних привукли су најмлађи рвачи Партизана који су у складној кореографији и уз тактове модерног духа приказали све оно што рвање чини лепим и атрактивним.  

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести