Одлука карате Федерације Србије: Без тзв. Косова у Новом Саду

Поводом предстојећег ЕП у каратеу у Новом саду, Карате федерација Србије, после јучерашњег састанка, издала је следеће саопштење:
LOGO-KFS
Фото: Карате федерација Србије

“Поводом актуелних спекулација у вези са појединостима организације предстојећег Европског првенства у Новом Саду, Карате федерација Србије сматра потребним да обавести домаћу и светску јавност да учешће тзв. „Косова” на турниру није ниједног тренутка било предмет разматрања.

„Косово” НЕЋЕ учествовати на Европском првенству у Новом Саду!

Чињеница да Карате федерација Србије, Нови Сад и Србија желе успешно да угосте највећи број спортиста икада пријављен за Европско првенство у каратеу и подиче се најуспешнијим таквим такмичењем у историји, обавезује нас на примену највиших важећих спортских и организационих стандарда, укључујући и гаранцију безбедности и удобности свим нашим гостима. У том смислу, каратисти из наше јужне покрајине су добродошли да се спортски надмећу. Али, наглашавамо да нико није и неће бити добродошао да празник каратеа у СПЕНС-у користи за покушај политичке промоције сепаратизма и кршења међународног права.

„Косово”, дакле, не може да учествује, нити ће учествовати, јер би било каква дилема о томе значила да бирамо између Устава, закона, па и важећих стандарда за третирање таквих ситуација у сличним случајевима на великим спортским манифестацијама на једној, и нечије агресивне потребе да промовише нешто што није на другој страни. Уверени смо да ће каратисти са Косова и Метохије остати управо то - спортисти, и да ће желети да се боре за медаље под својим именима, а не под лажним обележјима лажне државе, пошто то, једноставно, неће бити у прилици да чине на Европском првенству у Новом Саду. Учешће „Косова” на Европском првенству у Новом Саду, стога, спада у домен научне фантастике.

У чврстој вери да ће СПЕНС следеће недеље бити место уживања, Карате федерација Србије позива љубитеље спорта из земље и иностранства да се у што већем броју окупе и подрже највеће европско надметање у каратеу у овој години, чији исход уједно одређује учеснике Европских олимпијских игара у Минску следеће године.”

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести