Параолимпијски комитет доделио признаја најбољима у 2018.

Параолимпијски комитет Србије доделио је признања стонотенисерки Борислави Перић Ранковић и стрелцу Драгану Ристићу као најбољим параолимпијцима у 2018. години.
POKS
Фото: POKS

И у 2018. години Борислава је наставила низ освајања златних медаља на светским првенствима. Од 2013. године се није десило да није освојила најмање једну златну медаљу годишње на параолимпијским играма, светском или европском првенству. Тренутно је прва на светској ранг листи, актуелна европска, светска и параолимпијска шампионка, одликована и од стране председника Републике Србије.

Фото: Borislava Peri' Rankovi' i ambasador Japana Đunići Marujama, foto: POKS

Драган Ристић је освојио две златне медаље на Светском првенству у Кореји у пара стрељаштву, златну медаљу у појединачној конкуренцији у дисциплини Р5 уз постављање светског рекорда и још једну златну у екипној конкуренцији у Р5. На Европском првенству у пара стрељаштву у Београду је освојио три медаље: злато у појединачној конкуренцији у дисциплини Р5 и две медаље у екипној конкуренцији – златну у  дисциплини Р5 и бронзану у дисциплини Р4. Захваљујући оствареним резултатима је освојио директну квоту за наступ на Параолимпијским играма у Токију 2020. године.

Фото: Zoran Mićović predsednik POKS i najuspešniji tim, foto: POKS

Најуспешнији тренер у 2018. години је Ненад Пајић, селектор и главни тренер пара стрељачке репрезентације Србије. Спортисти које Ненад тренира су у 2018. години освојили две златне медаље на Светском првенству у Кореји – Драган Ристић појединачно и екипа Србије, сви у дисциплини Р5. Освојене су још три медаље на Европском првенству у Београду – две златне медаље: Драган Ристић у Р5 појединачно и екипа Србије, такође у Р5, док је екипа Србије освојила бронзу у Р4.

Фото: Nenad Pajić i državni sekretar Nenad Peruničić, foto: POKS

Постхумна признања

Параолимпијски комитет Србије се у 2018. години суочио и са тешким губицима. Са нама више нису атлетичар Милош Митић, вишеструки освајач медаља на параолимпијским играма, светским и европским првенствима, стрелац Синиша Видић, европски рекордер у гађању пушком и стонотенисер Лука Андрашић, освајач медаља на Параолимпијским играма младих. Сва тројица су били изузетни људи и врхунски спортисти од којих су се тек очекивали најбољи резултати. Управни одбор Параолимпијског комитета Србије породицама преминулих чланова уручио је посебна признања.


Параолимпијска стрељачка репрезентација је на два најзначајнија такмичења у 2018.години, Светском првенству у Кореји и Европском првенству у Београду, освојила укупно шест медаља (2 злата на Светском и 4 медаље на Европском – две златне, сребрна и бронзана), постигнут је 1 нови светски рекорд и 2 стрелца су обезбедила директне квоте за наступ на Играма у Токију 2020. године.

Фото: Borislava Perić Ranković i Dragan Ristić sa japanskim ambasadorom Đunićijem Marujamom i predsednikom POKS-a Zoranom Mićovićem, foto: POKS

Најуспешнији тим у 2018. години је екипа репрезентације Србије у гађању ваздушном пушком у дисциплини Р5, лежећи став, класа СХ2 у саставу: Драган Ристић, Дејан Јокић и Здравко Савановић. На које год такмичење да оду, они нижу успехе и обавезно донесу медаље. На Светском првенству у Кореји и на Европском првенству у Београду освојили су по једну златну медаљу.

„Годину за нама обележили су велики успеси наших параолимпијаца. Само на европским и светским првенствима српски параолимпијци су у 2018. години освојили 22 медаље. Пара атлетска репрезентација је на Европском првенству у Берлину поставила нови рекорд освајањем 13 медаља, што је најуспешнији наступ једне српске репрезентације на европским првенствима, а Београд је по први пут био домаћин једног европског првенства – Европског првенства у пара стрељаштву, које је Међународни параолимпијски  комитет оценио као једно од најбоље организованих икада. Наши параолимпијци су и на овом Европском првенству остварили изузетне резултате“, истакао је Зоран Мићовић, председник Параолимпијског комитета Србије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести