Почиње сениорско ЕП: Нови формат као енигма и велики изазов

ОСИЈЕК: Увертира Европског првенства ваздушним оружјем у Осијеку је готова. Данас су завршена јуниорска такмичења, а сутра почињу највећа узбуђења. Од четвртка до недеље биће одржана такмичења у сениорској конкуренцији.
finalnasala
Фото: ССС

Србија ће имати комплетне екипе, по три стрелца у свакој од четири дисциплине.

Нашу земљу ће у сениорским такмичењима представљати – жене, пиштољ: Зорана Аруновић, Бобана Момчиловић Величковић, Јасмина Миловановић. Жене, пушка: Андреа Арсовић, Сања Вукашиновић , Марија Малић. Мушкарци, пиштољ: Димитрије Гргић, Дамир Микец, Душко Петров. Мушкарци, пушка: Милутин Стефановић, Миленко Себић, Лазар Ковачевић.


Финала на ТВ Арена спорт

Финална такмичења на Европском првенству ће моћи да прате и гледаоци у Србији. Комплетан финални програм у суботу и недељу преносиће Арена спорт.


Конкуренција ће бити изузетно јака. Учествују стрелци из 46 земаља, по чему је овогодишњи шампионат једно од најмасовнијих европских првенстава у стрељаштву у историји.

Пред нашим такмичарима су велики изазови, али не крију да имају високе циљеве. Спортски директор Стрељачког савеза Србије Драган Марковић истиче да су и појединци и екипе Србије конкурентни за висок пласман:


Програм за четвртак

Први такмичарски дан сениорског првенства Европе почиње квалификационим такмичењем мушкараца пиштољем (9.30), следе: пушка, жене (11.45); пушка , мушкарци (14); пиштољ, жене (16.15).


Фото: Драган Марковић, фото: ССС

„С обзиром да имамо заиста добре сениоре, поготово на европском нивоу, очекујемо квалитетна остварења, било да је реч о појединачним, микс или екипним такмичењима. Дакле, очекујемо пласмане у финала и  медаље.“

Првенство ће бити одржано по новом формату. Први пут квалификације и финале у једној дисциплини неће бити одржани у истом дану. У четвртак су квалификације у све четири појединачне дисциплине (уједно и за елиминациону фазу екипног надметања). У петак су на програму квалификације миксева ваздушном пушком и пиштољем и четвртфинале тимског такмичења. Сва финала ће бити одржана у суботу и недељу.


Екипна такмичења

Формат екипног такмичења је исти као и на претходном Европском првенству, с тим што овај пут неће бити посебних квалификација за надметање тимова.

Осам најбољих екипа на основу збира резултата сва три члана тима у појединачним квалификацијама, пролазе у четвртфинале, у коме ће међусобно „укрстити копља“ по систему: први са осмопласираним, други са седмим, трећи са шестим и четврти са петим. Победници пролазе у полуфинале, а на крају ће бити одржани меч за злато и дуел за бронзу.


„За све стрелце ово је велика новост. И мене интересује како ће спортисти реаговати, како ће се они који се пласирају у финала навићи на то да ће имати дан или два паузе да се психички и тактички припреме за завршну борбу за медаље. Ипак, сматрам да ће ово бити интересантан формат, када је реч о популаризацији стрељаштва. Цео програм финалних надметања ће бити преношен на телевизији, последња два дана ће бити изузетно богата најзанимљивијим дешавањима.“

Променљив учинак јуниора

Последњег дана јуниорских такмичења на програму су биле борбе за медаље у екипној конкуренцији. Такмичење је протекао без српских јуниора, јер ни једна од три екипе (мушкарци пушка, жене пушка, жене пиштољ) није успела да избори место међу осам најбољих.

„Наша женска екипа пиштољем и једини представник у такмичењу јуниора овим оружјем Стефан Тодоровић су постигли резултате на нивоу очекивања, док су стрелци пушком подбацили. Сада тренери имају задатак да виде шта се десило и да отклоне грешке за следећа такмичења. Они јесу млади, за њих има времена. Ипак, морају више да обрате пажњу на припреме за учешћа на великим такмичењима. Јер, ове сезоне су сви били у доброј форми, на домаћим такмичењима су пуцали добро, а на Првенству Европе се нису баш најбоље снашли“, оцењује спортски директор Драган Марковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести