Доминација Кенијаца: Руто и Корир победници Београдског маратона

БЕОГРАД: Кенијац Исак Кипроп Руто и његова земљакиња Џудит Џептум Корир победници су 32. Београдског маратона, који је одржан уз учешће рекордних 8.000 тркача.
bg maraton
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Руто је стазу од 42.195 метара истрчао за 2:16,54. Други је био његов сународник Винсент Киплагат Кипто (2:19,29), а трећи кроз циљ је прошао Бенсон Кимутаи Чериот, такође из Кеније.

Корир је маратонску деоницу истрчала за 2:45.04, оставивши иза себе земљакињу Росину Џепкосгеи Кибоино (2:46.09) и Српкињу Невену Јовановић (3:00.37).

Најлепша слика је отишла у свет, дух пријатељства, спорта и заједништва и две поруке: да смо град спорта и да смо град доброчинства, изјавио је градоначелник Зоран Радојичић.

Министар финансија Синиша Мали учествовао је у Трци задовољства на пет километара, заједно са своје троје деце и поручио да је престоница Србије још једном показала да је апсолутни лидер у региону.

У трци на пет километара другу годину заредом учествовала је и екипа Танјуга под мотом “Издржи, до циља”.

Поред поруке о истрајности, као индивидуалној и колективној врлини која подстиче општи напредак, Танјугова екипа трку је посветила и борби против насиља над женама.    

Ватерполо репрезентативац Сава Ранђеловић, један од промотера Уника осигурања, уручио је пехаре најбржим тркачима, али и учешћем у Трци задовољства пружио подршку кампањи “Рак је излечив” за набавку магнетне резонанце за Клинички центар Србије.

Ми смо данас заједно прешли пет километара дугу трасу без напора знајући да је сваки корак који направимо, корак ка набавци неопходне дијагностике за Клинички центар који збрине највише пацијената у току године, рекао је Ранђеловић.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Он је истакао да му је било посебно искуство да након година спортске каријере први пут он уручи пехаре.

У спорту, као и у животу највеће победе се добијају срцем. Маратон је својеврстан тријумф воље, где поред физичке спремности велику улогу игра и ментална снага. Задовољство ми је што сам данас учествовао у Маратону у најбољем могућем друштву, и што смо сви заједно показали да можемо да се боримо за хуманост, али и да бринемо о свом здрављу.

Спорт и физичка активност, који су суштина ове манифестације, један су од најзначајнијих видова превентиве и моћно оружје у борби против болести, констатовао је Ранђеловић.


Николић: Маратон за памћење, срушени бројни рекорди

Београдски маратон, 32. по реду, срушио је бројне рекорде по броју учесника и оствареним резултатима најбољих, изјавио је директор Дејан Николић.

Поред тога што је послата права слика, важно је и што је оборен рекорд са 8.000 учесника и још 15.000 у Трци задовољства. Била је сјајна атмосфера, имам информације да је много људи било на улицама и да су давали велику подршку тркачима, рекао је Николић.

Он је додао да је било преко 3.000 тркача из чак 70 земаља света.

Такве бројке су изванредне, поручио је Николић и подсетио да су направљени рекорди у полумаратону и маратону.

Београдски маратон из године у годину је све масовнији, што радује Николића.

Из два разлога се то дешава, због организације догађаја и зато што тркачки покрет расте, не само у Србији, већ и у свету. Овај маратон остаће у памћењу, навео је Николић.

Према његовим речима, чак 70 Кинеза је прешло пут од 8.000 километара како би учествовали на Београдском маратону, што говори о колико популарном догађају се ради у престоници Србије.


Шесту годину заредом Уника је била званично осигурање Београдског маратона, као и организатор традиционалне Музичке авеније, која је ове године уз трубаче, бубњаре и ди-џејеве добила јединствено појачање - уличне свираче који су добрим ритмом пружали подршку маратонцима.

Успех припадника војске на 32. Београдском маратону

На 32. Београдском маратону, који је под слоганом "Трчи, уживај, помози некоме", одржан данас на престоничким улицама, припадници Министарства одбране и Војске Србије остварили су велики успех.

У женској конкуренцији, у маратонској трци, капетан Невена Јовановић из Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“ освојила је треће место, иза две тркачице из Кеније и резултатом 3:00,37 постала најбоље пласирана такмичарка из Србије.

Потпуковник Ненад Милосављевић из Управе за обуку и доктрину (Ј-7) Генералштаба Војске Србије заузео је девето место резултатом 2:45,02 и постао најбоље пласирани такмичар из Србије у захтевној маратонској дисциплини, саопштило је Министарство одбране.

Ове године маратон је имао рекордан број учесника. Више од 8.000 такмичара из 70 земаља трчало је маратон и полумаратон. 

Према процени организатора, у Трци задовољства учествовало је 15.000 људи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести