САД упозориле грађане да не путују у Јапан уочи ОИ

ТОКИО: Организатор Олимпијских игара, Токио, суочава се са препрекама да одржи Игре 2021. године, након што су одложене 2020. године због избијања пандемије ковида-19.
olimpijada tokio
Фото: Nastasja Pisarev

Најновији забрињавајући знак за летње Олимпијске игре стигао је данас када је Стејт департмент саветовао америчке грађане да не путују у Јапан због повећаног броја оболелих од корона вируса, јавио је Си-Ен-Ен.

Савет под називом "Ниво 4: Не путујте" је највећи могући ниво опреза у историји упозорења Стејт департмента, наводи Си-Ен-Ен.

Прошло је више од годину дана откако су САД позвале туристе на опрез приликом путовања у иностранство, а Јапан је био затворен за туристичка путовања америчких држављана током пандемије.

Американци су могли да уђу у Јапан, али само у одређеним околностима.

Олимпијске игре су и даље на програму и требало би да се одрже од 23. јула до 8. јуна у Јапану.

У Јапану је забележен велики пораст новооболелих, а број је скочио након укидања ванредног стања у марту.

У претходном периоду било је све већег притиска да се поново одложе Олимпијске игре.

Бранећи се од критичара прошле недеље, председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах је рекао да ће Јапанци и организатори ОИ у Токију донети праву одлуку поводом процене око одржавања.

Удружење лекара из Токија, која броји око 6.000 људи, недавно је послало писмо са позивом да се откажу Олимпијске игре.

Истовремено, око 350.000 грађана је у року од девет дана потписало петицију да се откажу Игре и послало потписе организаторима.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести