Следеће Светско првенство у стрељаштву у Москви 2022. године

МИНХЕН: Извршни комитет Светске стрељачке федерације (ИССФ) одредио је домаћине Светских првенстава у периоду од 2021. до 2024. године, као и организаторе такмичења у наредној сезони.
Streljastvomikspuska
Фото: ИССФ

Шампионати планете у предстојећем олимпијском циклусу ће бити одржани на пет континената – Европа, Африка, Азија, Јужна Америка и Аустралија.

Ритам Светских првенстава у свим дисицплинама остаје исти – биће одржавано сваке четврте године. Домаћин наредног шампионата биће Русија (Московски регион) 2022. године. Првенство ће бити организовано у спортском центру 40 километара удаљеном од центра Москве. Главни град Русије ће трећи пут бити домаћин планетарног шампионата у свим стрељачким дисциплинама, први пут после 1990. године.


Два нова микс такмичења у програму ИССФ

Направљене су и измене у техничким правилима.

ИССФ је саопштила да ће од 2021. у програму Светских првенстава бити две нове дисциплине – мешовити парови у гађању МК пушком из тростава и микс такмичења МК пиштољем брзом паљбом. Микс такмичења ваздушном пушком, пиштољем и у гађању глинених голубова (трап) су на шампионатима планете „дебитовали“ 2018. у Чангвону.


Крајем 2019, на Конгресу ИССФ је усвојен предлог да се у календар уведу и шампионати планете само за дисциплине пушком и пиштољем (без летећих мета). Ова првенства ће се одржавати сваке непарне године. Првенства света само за дисциплине у гађању летећих мета одавно постоје.

Први шампионат за дисциплине пушком и пиштољем биће приређен у Каиру (Египат) 2023. године. Биће то прво СП у Африци после дуго времена, четврто укупно. И претходна три су одржана у Каиру – једно у свим дисциплинама (1962) и два у гађању глинених голубова (1959. и 2001).

Светска првенства 2021 – 2024.

2021: Светско јуниорско првенство у свим дисциплинама – Лас Палмас (Перу)

2022: Светско првенство у свим дисциплинама – Московски регион (Русија)

2022: Светско јуниорско првенство – Чангвон (Јужна Кореја)

2023: Светско првенство у дисциплинама пушком и пиштољем  - Каиро (Египат)

2024: Светско јуниорско првенство у свим дисциплинама – Сиднеј (Аустралија)

Такмичења у 2021. години

Одређени су и домаћини такмичења у 2021. години. Кад је о сениорској (апсолутној) конкуренцији реч, ИССФ је објавила да ће у наредној години ће бити одржана три светска купа у свим олимпијским дисциплинама (Њу Делхи, Чангвон, Баку), као и два за такмичаре у гађању глинених голубова (Каиро и Лонато).

Уведена је и нова категорија такмичења – ИССФ Гран при турнири, којих ће у наредној години бити четири.

Светски купови у 2021. години:

-Њу Делхи (Индија) – све дисциплине

-Чангвон (Јужна Кореја) – све дисциплине

-Баку (Азербејџан) – све дисциплине

-Каиро (Египат) – глинени голубови

-Лонато (Италија) – глинени голубови

Гран при турнири:

-Руше (Словенија) – ваздушно оружје

-Рабат (Мароко) – глинени голубови

-Џакарта (Индонезија) – ваздушно и МК оружје

-Осијек (Хрватска) – ваздушно оружје

Светски јуниорски купови:

- Зул (Немачка) – све дисциплине

-Алмати (Казахстан) – глинени голубови

Финални турнир сезоне  биће одржан у Бакуу (Азербејџан) у другог половини октобра. У свакој дисциплини учествоваће по 12 најбољих на основу резултата и пласмана на турнирима у организацији ИССФ.                               

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести