СП у атлетици: Кијановић у полуфиналу, Бибић није успео

Трком на 60 метара преко препона у петобоју званично је почело 18. Светско првенство у дворани чији домаћин је Београд.
АСС/Бошко Кијановић испунио циљ пласиравши се међу 12 најбољих на свету
Фото: Предраг Милисављевић/Бошко Кијановић испунио циљ пласиравши се међу 12 најбољих на свету

На највећем спортском догађају у Србији ове године, првог дана шампионата на борилишту у „Штарк арени“ нашло се петоро наших такмичара и свима је ово била прва планетарна смотра под кровом у каријери.

Бошко Кијановић био је на висини задатка у трци на 400 м. Заузео је другу позицију у групи временом 46,88 секунди и на основу пласмана, јер су само прва двојица ишла даље, обезбедио је полуфинале. Да се није нашао на том месту, тражио би пролаз на основу резултата који је био резервисан само за двојицу. Овако је иза себе оставио чак и Павела Маслака, троструког првака света у дворани.

– Задовољан сам исходом, јер ми је ово прво велико такмичење у животу и адреналин је одрадио своје. Резултат није на нивоу мог личног рекорда, али ово је светско првенство и рачуна се само пласман, који је одличан. Циљ ми је био да се пласирам у полуфинале и то сам остварио – рекао је Кијановић, који је имао одличну сезону у дворани јер је пре десетак дана оборио 30 година стар државни рекорд Слободана Бранковића у овој дисциплини истрчавши 46,22 секунди.


Прво злато за Мартинеза

Кубанац Лазаро Мартинез освојио је титулу у троскоку на Светском првенству у Београду. Он је у првом финалу у „Штарк арени“ до првог злата у сениорској конкунренцији дошао најбољим резултатом у свету ове сезоне – 17,64 м. Португалац Педро Пиyардо пропустио је прилику да обједини европску, олимпијску и планетарну титулу, јер је даљином 17,46 м био други. Бронза је припала Американцу Доналду Скоту – 17,21 м.

Наши субота

Ања Лукић – 60 м препоне, квалификације (9:50)

Алекса Кијановић – 60 м, квалификације (10:45)

Ангелина Топић – скок увис, финале (11:05)

Ања Лукић – 60 м препоне, полуфинале (18:15)

Алекса Кијановић – 60 м, полуфинале (18:40)

Асмир Колашинац – бацање кугле, финале (19:25)

Ања Лукић – 60 м препоне, финале (21:08)

Алекса Кијановић – 60 м, финале (21:20)


Очекивано је било да се Елзан Бибић нађе у финалу трке на 3.000 м, али Новопазарац ипак није успео да се избори за место међу 15 најбољих. Из три квалификационе групе по четворо је директно ишло у финале, а још тројица су чекала да уђу на основу резултата. Бибић је у групи био шести јер је на циљ стигао за 7:52,78, а с обзиром да су тројица из прве трке имала боље време од њега, њима је припала карта „срећних губитника“.

– Ово је моје прво велико такмичење у сениорској конкуренцији. Надао сам се да ћу проћи прву рунду, али изгледа да није био мој дан. Било је доста гурања и промене ритма, па сам нешто успео да испратим, нешто не – изјавио је Бибић.

Милана Тирнанић, која је била прва од наших представника на борилишту, није успела да прође групну фазу у трци на 60 м. Због грешке коју је направила на стартном блоку, није одрадила посао како је очекивала и у трећој групи резултатом 7,42 секунди била је шеста, а укупно на 39 позицији. Маја Ћирић је, такође, стала у квалификацијама на 400 м пошто је била пета у групи временом 53,36 секунди. Држала се добро у првом кругу, да би по уласку у други изгубила корак за ривалкама које је предводила фавориткиња за злато, двострука олимпијска првакиња Шоне Милер–Уибо са Бахама. Ћирићева је била далеко од личног, уједно и државног рекорда оствареног ове године – 52,33 секунде и на крају је заузела 23. место.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести