СП за стонотенисере инвалиде: Борислава Перић Ранковић шампионка

ЦЕЉЕ: Српска параолимпијка Борислава Перић Ранковић освојила је титулу светске шампионке у конкуренцији стонотенисерки са инвалидитетом на Првенству у словеначком Цељу и тако, после титула параолимпијске победнице и континенталне првакиње, употпунила збирку највреднијих трофеја златног сјаја.
zlatko i beba
Фото: Златко Кеслер и Борислава Перић Ранковић, фото: СТСОСИ

У финалу класе Т-4 Перићева је победила водећу играчицу на светској листи, шампионку Азије и двоструку параолимпијску победницу у Лондону пре шест година Кинескињу Јинг Жоу са 3:0 ( 11:6, 11:7, 11:8). Шест година од финала у Лондону чекала је најбоља српска играчица прилику за реванш за пораз у финалу Параолимпијаде у главном граду Енглеске.

„Пресрећна сам. Није било ни мало лако мада, на први поглед изгледа да је било лакше у финалу, него у полуфиналу“, узбуђено је прокоментарисала нови велики успех Перићева.

„Чекала сам и дочекала прилику за реванш, а што је најважније освојила сам трофеј који је недостајао и који сам толико желела.“

Пре тога Борислава је у полуфиналу победила Кинескињу Мијао Жанг са 3:1. Перићева је прва два сета у полуфиналу са Кинескињом Мијао Жанг, на први поглед, добила лако са 11:9 и 11:8. У трећем је остала на седам поена, да би у четвртом, испоставило се и одлучујућем, демонстрирала снагу стабилне личности искусне спортисткиње: анулирала је сет лопту противнице за изједначење, код вођства Кинескиње од 10:5, најпре изједначила, а потом у игри нерава на разлику добила сет са 15:13 за пролаз у финале. У кинеском полуфиналу светски број један Јинг Жоу у пет сетова добила је Ксиодан Гу, трипут на разлику, у трећем сету чак са 18:16.

Селектор Србије и Бебин тренер Златко Кеслер је истакао:

„Драго ми је да Борислава лагано достиже моју збирку медаља са међународних такмичења. Бићу још срећнији ако ме у збиру и престигне. Заслужила је она злато, на основу свега што је уложила у спорт коме се посветила. Жао ми је што број медаља није значајнији. Били су близу и Митар и Нада, али немам шта д а им замерим. Сигуран сам дас у уложили сву своју снагу и знање и дали максимум на првенству, а то јесте оно што тренер очекује и тражи од својих изабраника.“

Што се осталих четворо српских параолимпијаца тиче, у конкуренцији 325 такмичара оба пола из 54 државе са свих континената, на прагу медаљама били су бронзани на претхпдном шампионату Нада Матић и Митар Паликућа, као и Горан Перлић. Такмичење су завршили у четвртфиналу. Зорица Попадић није прошла групну фазу такмичења.

Мировић честитао шампионки

Председник покрајинске владе Игор Мировић честитао је Борислави Перић Ранковић титулу светске шампионке у стоном тенису коју је освојила на Светском првенству у Словенији. 

"Након титуле параолимпијске победнице, европске првакиње, вашу завидну збирку трофеја употпунили сте светским златом. Ваш успех нас је учинио поносним. Показали сте да кроз истрајност, напор и велики труд исписујете најлепше странице српског спорта", навео је Мировић у поруци светској шампионки, репрезентативка Србије у пара стоном тенису Борислави Перић-Ранковић. 

То је њена 22. медаље на Параолимпијским играма, Светским и Европским певенствима у појединацној и екипној конкуренцији. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести