СП за веслаче у Пловдиву: Сјајан почетак Васића и Беђика

Милош Васић, Ненад Беђик, као и скифиста Марко Марјановић су се, освојеним првим, односно другим местом у својим квалификационим групама, директно пласирали у четвртфинала Светског сениорског првенства у бугарском граду Пловдиву.
Milos Vasic i Nenad Bedjik u kvalifikacijama SP u Plovdivu Foto VSS (6)
Фото: Милош Васић и Ненад Беђик, фото: ВСС

Васић и Беђик изванредно су стартовали. Наш двојац је, с временом 6:23.70 минута, тријумфовао у трећој групи квалификација и тако се директно пласирао у четвртфинале, које је на програму у среду, 12. септембра. Поред нашег чамца, међу 24 најбоље, отишле се и посаде Чешке, Италије и Украјине, док ће петопласирани Бразил учествовати у репесажу.

Наш сјајни двојац је после првих 500 метара био трећи, иза чамаца Чешке и Италије који су најбоље повукли. Наредну четвртину трке, међутим, извеслао је перфектно, пробивши се челну позицију на уласку у другу половину трке, с готово две секунде предности у односу на другопласиране Италијане. И у другој “хиљадарци” Васић и Беђик били су на високом ниову, не дозволивши никоме да им угрози стартну победу. На крају су Чехе Хелешика и Подражила, освајаче сребра, злата и бронзе на овогодишњим светским куповима у Београду, Линцу и Луцерну, победили за готово три секунде.

Скифиста Марко Марјановић се такође директно пласирао у четвртфинале (вози се исто у среду), освојивши друго место у четвртој групи квалификација, с временом 6:54.59 минута. Међу 24 најбоља такмичара у овој дисциплини пласирали су се и чамци Данске и Белгије.

Марјановић је од почетка заузео лидерску позицију у трци. После првих 500 метара имао је предност од нешто више од једне секунде у односу на другопласираног Швеђанина Бакеуса, коју је на уласку у другу половину трке увећао на више од две секунде у односу на Белгијанца Де Луфа, који је једини у тим тренуцима могао да испрати његов ритам. Ипак, у наставку у потеру за нашим скифистом се укључио и Данац Нилсен, који га је претекао на нешто више од 600 метара пре циља. Тако је Марјановић кроз циљ прошао као други.

Милош Станојевић није успео да се директно пласира у полуфинале скифа за лаке веслаче, па ће прилику за то потражити у репесажу који је на програму у уторак. Наш предстваник је у првој групи квалификација, с временом 7:23.89 минута, заузео пето место. Прва два места која су водила међу 12 најбољих освојили су чамци Швајцарске (6:48.49) и САД (6:51.91), док су Мађарска и Мексико, баш попут Станојевића, отишли у репесаж.

Р. Д.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести