Срби освојили 18 одличја на интернационалним регатама у Италији и Хрватској

Српско веслање је протеклог викенда имало представнике на две изузетно јаке интернационалне регате на којима су постигнути запажени резултати.
Aleksanda i Nenad Bedjik sa bronzanom medaljom u Italiji
Фото: Aleksanda i Nenad Bedjik sa bronzanom medaljom u Italiji, foto: www.memorialdaloja.org

Сениорски репрезентативци су на 33. интернационалној меморијалној регати „Паоло Д' Алоја“, која је одржана у Пиедилуку, уз учешће великог броја најбољих светских веслача, вишеструких освајача олимпијских, светских и европских одличја, освојили укупно пет одличја. Првог финалног дана браћа Беђик, Ненад и Александар, освојили су бронзу у двојцу, а Јована Арсић одличје истог сјаја у женском скифу. Милош Станојевић је заузео пето место у скифу за лаке веслаче, Милош Васић је био шести у скифу, а Мартин Мачковић и Александар Филиповић пети у дубл скулу. У недељу, последњег дана регате, Филиповић је освојио трофеј у скифу, Арсићева сребро у женском скифу, а браћа Беђик, Васић и Мачковић бронзу у четверцу. Станојевић је у недељу био први испод црте за постоље у скифу за лаке веслаче, заузевши четврто место у финалу.

– Српски сениорски репрезентативци имали су успешан наступ на изузетно јакој регати у Италији. Честитам освајачима медаља. Све у свему на такмичењу у Пиедилуку смо добили значајне информације које ћемо искористити за даље тренажне планове и припреме за Европско првенство у Луцерну крајем маја и потечком јуна – истакао је координатор програма за сениоре и млађе сениоре Небојша Илић.

Координатор програма за женско веслање Душан Ковачевић је прокоментарисао издања Арсићеве у Италији:

– Јована Арсић је оставила позитиван утисак у Пиедилуку тим пре што је веслала у скифу после вишегодишње паузе наступа у овој дисциплини. У конкуренцији 29 такмичарки, међу којима су биле неке од најбољих светских скифискиња данашњице, освојила је медаље и првог и другог дана. У суботу је била трећа, са око осам секунди заостатка за актуелном светском првакињом из Пловдива, Иркињом Пуспуре, док ју је Украјинка Димчевкова, трећа са Европског првенства из Глазгова 2018, победила за мање од две секунде. У недељу се окитила сребром, поново изгубивши од Димчевкове. Све у свему Арсићева је направила у Италији добру транзицију из двојца у скиф показавши да је та, прелазна, етапа прошла изузетно добро. Такође, у тренутном недостатку веслачица са највишим стандардима логичан избор је да Арсићева на Европском првенству у Луцерну весла у скифу, поготово што у овој дисциплини има још много простора за напредак. После тог такмичења очекујемо да нам се придруже „Американке“ па ћемо након тога правити планове за наступ на Светском првенству у Линцу.

На 36. међународној регати „Цроатиа Опен“ која је одржана на Регатној стази на Јаруну у Загребу веслачи и веслачице из наше земље су наступили под клупским обележјима освојивши на крају укупно 13 медаља. У суботу злата су излили Душан Стефановић из Данубиуса 1885 у скифу за јуниоре и Андријана Мијаиловић из Графичара и Ива Лазић из Црвене звезде у двојцу за јуниорке. Истог дана до вицешампионских титула стигли су Петар Шаврљуга и Никола Стеванић из Црвене звезде у дубл скулу за јуниоре, те Маша Безбрадица и Миња Визи из Црвене звезде у двојцу за јуниорке, док су се бронзаним одличјима окитили Андреј Дашић и Александар Кузмановић из Партизана у двојцу за кадете и Ђорђе Грубер из Графичара и Тодор Станковић из Галеба у двојцу за јуниоре.

Дан касније најсјајнија одличја приграбили су Растко Ратајац и Душан Стефановић из Данубиуса 1885 у дубл скулу за јуниоре, Иван Катић, Душан Стефановић, Растко Ратајац и Веселин Дурутовић из Данубиуса 1885 у четверац скулу за јуниоре, Андријана Мијаиловић из Графичара и Ива Лазић из Црвене звезде у дубл скулу за јуниорке и Петар Самарџија, Душан Поповић, Вук Марковић и Вељко Вукашиновић из Смедерева у четверац скулу за кадете. Једино сребро у недељу дело је Ђорђа Грубера из Графичара, Ранка Самарџије и Душана Белића из Партизана и Тодора Станковића из Галеба у четверцу за јуниоре, док су бронзана одличја исковали Васиље Бојнић, Немања Шајтановић, Алекса Мохора и Вук Кашиковић из Црвене звезде у четверац скулу за кадете, Андрија Штимец, Андреј Дашић, Александар Кузмановић и Страхиња Јанковић из Партизана у четверцу за кадете и Милица Водогаз из Графичара са Жаном Кракић из Трешњевке у дубл скулу за сениорке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести