Српски кајакаши на припремама у Турској: Спремају се за освајање олимпијских квота

Кајакашка репрезентација Србије пре три дана отпутовала је у Турску, где ће до 25. марта имати тренинге на води и у теретани.
Kajak 1
Фото: КСС

Биће то први пут да ће кајакаши у континуитету имати шест седмица припрема. На припреме селектор Боро Сибинкић и тренери Урош Павловић (задужем за 1.000 м), Мирослав Родић (жене) и Милан Ђенадић (спринт) повели су 21 такмичара, 16 кајакаша и 5 кајакашица. Током последње три седмице придружиће им се још двојица кануиста.

„После висинских припрема у Бугарској и Словенији, дошли смо у Турску, где ћемо одрадити веслачке припреме, да сакупимо што већу километражу на води, али и да пробамо да саставимо групне посаде“, рекао је селектор Сибинкић.

„Услови за рад су одлични, време је идеално. Прве две-три седмице ћемо радити на дугим веслањима, скупљати километре, како бисмо спремно дочекали Европске игре у Минску (22-30. јун) и СП у Сегедину (24-27. август).“ 

У договору са челницима Савеза,приоритет ће бити четверци, као и К2 1000.

Фото: КСС

„Тако смо одлучили пошто је промењен систем квалификација за ОИ. Раније је 90 одсто квота освајано на светском првенству, а 10 одсто на регатама или континенталним такмичењима.“

На СП у Сегедину (24-27. август) за једноседе и двоседе делиће се 50 квота за Токио, а за четверце неће бити поправног. То значи да ће пет првопласираних чамаца једноседа и шест двоседа обезбедити ОИ, док ће се додатне квалификације, 40 одсто, орџати 2020. у Познању (два двоседа и три једноседа), а преостале квоте вадиће се на Светском купу у Дуисбургу.

„Наша прогноза је да ће првих седам европских чамаца на СП обезбедити пласман у Токио, што је наш циљ, пошто бисмо били сигурни учесници ОИ. Занимљиво је то да је и систем на ОИ промењен. Сваки национални савез, односно Олимпијски комитет може да има два представника у дисциплини. Зато нам је битно да имамо што више четвераца, јер тако постоји више могућности да се у друге дисциплине укључо више наших такмичара. Сагледавајући целокупну ситуацију, оквирни план је, што би било сјајно, да квоте оствари шест мушкараца и четири девојке. А то није нереално“, уверен је Сибинкић.

По повратку из Турске, 25. марта, репрезентативци ће добити седам дана паузе, а потом ће уследити припреме у Београду. За 19. април предвиђен је Куп Србије, који ће да буде изборно такмичење за посаде које ће Србију представљати на Светском првенству у Сегедину. Потом ће наш посаде учествовати на два светска купа у Познању и Дуисбургу, Европским играма (због њих нема ЕП) и потом на СП у Сегедину. 

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести