Српски стонотенисери с инвалидитетом освојили девет медаља на два Светска купа

Српски стонотенисери с инвалидитетом освојили су девет медаља на два Светска купа у одржана у Словачкој и Словенији.
medaljasi lasko
Фото: Освајачи медаља на Светском купу у Лашком, фото: Приватна архива
У Братислави је освојено четири, а у Лашком пет медаља. Ово су и последњи светски купови на којима ће ове године наступити наши стонотенисери с инавлидитетом.
У Словачкој је наступило пет стонотенисера и четири стонотенисерке, који су освојили три медаље у појединачној и једну у екипној конкуренцији. Успеснији је био женски део репрезентације,јер је Борислава Перић Ранковић освојила златну, а Нада Матић сребрену медаљу у класи Т 4-5. Њих две су се надметале у финале, а надмоћно су тријумфовале и у екипној конкуренцији још једном потврдивши високу класу. У  финалу су савладале Енглеску са 2:0. Митар Паликућа је освојио сребрену медаљу у појединачној конкуренцији у класи Т 5, а у финалу је изгубио од са 3.0 од Норвежанина Томија Урхауа.
Фото: Митар Паликућа сребрни у Словачкој, фото: Приватна архива
У појединачном делу такмичења као другопласирани у групи у главни жреб пласирали су се Зорица Попадић у класи Т4-5  и Борис Стоиљковић у класи Т2, али нису успели да стигну до одличја. Као тренери на овом такмицењу били су селектор Златко Кеслер,  Лазар Куртеш и Иван Такач.
Фото: Нада Матић и Борислава Перић Ранковић освајачице сребрне и златне медаље у Словачкој, фото: Приватна архива
Светски у Куп у Лашком био је још јаци и масонији од турнира у Братислави .Учествовало је близу 400 играца из 44 земље света. Недостајали су само Кинези за комплетну светску конкуренцију. Наши стонотенисери и стонотенисеке били су по броју освојених медаља међу најуспешнијим учесницима. Освојили су две златне, сребрну и две  бронзане медаље. Митар Паликућа је тријумфовао у појединацној конкуренцији у класи Т5 савладавши у финалу са 3:1 у сетовима Томија Урхауа и тако му се реванширао за пораз у Братислави. Борислава Перић Ранковић и Нада Матић стигле су до полуфинала у класи Т 4-5. За улазак у финале Борислава је изгубила од Енглескиње Гил Рој са 3:2 у сетовима,,иако је водила са 2:0. Нада је после велике борбе и вођства од 2:1 у сетовима поражена од Немице Сандре Миколашек са 3:2. Она је касније била и победница овог турнира. Женска репрезендација,у којој је поред Бориславе и Наде играла и Кристина Аранчић, освојила је златну медаљу у екипној конкуренцији. У финалу је са 2:0 савладана шведско-израелска комбинација.
Мушка репрезентација у класи Т5 освојила је сребрену медаљу. Митар Паликућа и Дарко Бабић у финалу су поражени од Турске са 2:0. У стручном штабу Србије на овом Светском купу били су селектор и тренер Златко Кеслер и тренери Лазар Куртеш и Мирослав Човић. 
Г. М.
EUR/RSD 117.1400
Најновије вести