Штефанек проглашен за најбољег рвача света

Олимпијски шампион Давор Штефанек проглашен је за најбољег рвача света 2016. године у избору Светске рвачке федерације. Српски рвач је прошле године на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру освојио златну медаљу у категорији до 66 килограма грчко-римским стилом.
davor stefanek, EPA/SERGEI ILNITSKY
Фото: EPA/SERGEI ILNITSKY

Давор је ласкавом титулом најбољег рвача на свету ушао у историју српског рвања као први коме је то пошло за руком. Ово признање је веће од било ког до сада, јер треба имати у виду да сам победио у конкуренцији олимпијских и светских шампиона из шест категорија, а ја сам заузео престо.

" Шта друго да кажем пошто од овог признања нема већег. Искрено, вест је свежа, још нисам светсан о чему се ради пошто ово нисам ни очекивао. Али, дефинитивно, 2016. и 2017. су моје најбоље године у каријери ", рекао је олипијски и светски шампион, 32-годишњи Суботичанин Давор Штефанек, кога је наш лист прошле године изабрао за најбољег спортису АП Војводине, као и 2014. На наше питање колико му и шта значи ово признање, Давор је, као и увек, био искрен.

"У овом тренутку, ама баш ништа. Али, годи. Наравно да сам срећан, поносан, стижу честитке са свих страна..."

Награда ће му бити уручена 22. августа током Светског првенства у Паризу. После ЕП у Новом Саду у мају, Штефанек је рекао да ће прескочити ове године светску смотру.


Честитка

Миинистар омладине и спорта Вања Удовичић честитао је  Давору на великом признању. „Свака част Даворе, честитам ти титулу најбољег рвача на свету у 2016.години! Ти си заслужио и овај улаз у анале светских спортских великана шампионе! Хвала ти за понос и срећу коју доносиш нашој Србији!", наводи се у честитки Удовичића


" Још увек не знам да ли ћу у Париз отићи радно или парадно. Рекао сам да ћу се после ЕП у Новом Саду посветити породици, пошто сам постао отац. Међутим, ја не могу без рвања, тренирао сам, прошао сам и припреме, још увек размишљамо, а коначну одлуку донећемо стручни штаб и ја. Ако не будем отишао као такмичар, у трикоу, онда ћу у Град светлости отићи у оделу да примим награду и бодрим моје репрезентативне саборце."

Код Давора мотив никад не мањка, а Токио је његов нови циљ.

" До краја године радићу смањеним интезитетом, али у наредне две године моје мисли ће бити само у рвању, ван животног колосека, да постигнем максимум и да у Токију покушам да освојим још једну олимпијску медаљу "

Најбољи рвач света одлично се сналази и у улози председника суботичког Спартака.

Давора је “Дневник” прошле године изабрао за најбољег спортисту АП Војводине, као и 2014.

" Свему приступам максимално озбиљно и с љубављу, то сам радио као такмичар, а и као функционер. Мислим да се у обе улоге добро сналазим. Ако нешто волиш није ти ни тешко ни да радиш. Пошто су рвање и Спартак моје спортске љубави потпуно сам им се посветио и живим за њих. Најважније је то да сам успоставио баланс, систем и правила, који сви морају да поштују. Ко се тога не придржава, према њему нема одступања, па таман то био мој рођени брат, отац или стриц"

Давор је после ЕП ове године освојио, како он каже, највреднију медаљу - сина Матију, који је са само месец дана већ осетио мирис струњаче.

" Матија данас има два месеца и шест дана и морам да кажем да је јако добар и да је мој велики понос. Само што је напунио месец дана одвео сам га у салу да осети мирис зноја, како би му лакше било касније. Наравно, не пада ми напамет да га терам да се бави рвањем. Он ће сам одлучити да ли ће бити рвач. Али, ако је повукао гене Штефанека, онда ће до краја живота остати у овом тешком, али лепом спорту ",  нагласио је најбољи рвач на свету Давор Штефанек.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести