Светски куп у Београду: Веслачка елита на Ади Циганлији

БЕОГРАД: Београд и Ада Циганлија биће наредног викенда центар светског веслања током Светског купа, првог великог окупљања веслачке елите у новом олимпијском циклусу који се завршава Играма у Токију 2020. године.
Veslački savez Srbije
Фото: Veslački savez Srbije

"Веслачки савез Србије има велико искуство у организацији великих такмичења, тако да ни овог пута ништа нисмо препустили случају. На време смо кренули са испуњавањем свих организационих задатака и потпуно спремно дочекујемо старт првих трка", изјавио је директор Организационог комитета Небојша Јевремовић, инаце генерални секретар ВШ.

Он је искористио прилику и да се захвали на подршци Министарству омладине и спорта, граду Београду и ЈКП Ада Циганлија.

Светски куп се одржава од 1997, а чине га три регате, после чега се проглашавају укупни победници. Светски куп у Београду је први ове године, други ће бити одржан у Познању (Пољска) од 16. до 18. јуна, а трећи у Луцерну (Швајцарска) од 7. до 9. јула.

На регати у Београду за медаље ће се борити веслачи и веслачице из 26 земаља: Аустрије, Азербејџана, Белгије, Белорусије, Бразила, Бугарске, Хрватске, Кубе, Чешке, Шпаније, Естоније, Велике Британије, Мађарске, Републике Ирске, Литваније, Холандије, Пољске, Португалије, Русије, Словеније, Швајцарске, Словачке, Туниса, Украјине, САД и Србије.

"После Светског купа 2012. и Европског првенства 2014. домаћа публика имаће поново прилику да види неке од најбољих веслача и веслачица данашњице што би требало да буде сасвим довољна позивница за све љубитеље веслања и спорта уопште да дођу на Аду Циганлију у што већем броју. Поносни смо на чињеницу да ће се на Савском језеру огледати многобројни освајачи медаља и учесници прошлогодишњих Олимпијских игара", истакао је Јевремовић.

Србију ће представљати 10 такмичара, односно пет посада - Марко Марјановић у скифу, Милош Станојевић у скифу за лаке веслаче, Ненад Беђик и Милош Васић у двојцу без кормилара, Петар Јовановић и Марко Јошић у дубл скулу за лаке веслаче, а Александар Беђик, Игор Лучић, Игор Ђерић и Дамјан Лазић у четверцу без кормилара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести