У сусрет 12. Спортској олимпијади радника Војводине: Банатски и бачки Бечеј дишу истим плућима

Иако је у питању рекреативни спорт, предстојећа 12. Спортска олимпијада радника Војводине (СОРВ) биће ове године централни спортски догађај у два Бечеја!
Konopa__i gde god se pojave atrakcija su
Фото: Приватна архива

У Новом Бечеју ће се 28. јуна подићи олимпијска застава и обавити церемонијал свечаног отварања, а у Бечеју ће се два дана касније на затварању Игара спустити застава и предати новом домаћину. У међувремену, банатски и бачки Бечеј ће, најзад, дисати истим плућима. На спортским борилиштима надметаће се преко 2.000 такмичара из више од 150 фирми 31 покрајинске локалне самоуправе у 19 дисциплина. У женској конкуренцији такмичиће се 90 екипа у 14 дисциплина: атлетици, баскету, бич волеју, боћању, кошарци, куглању, надвлачењу конопца, одбојци, пикаду, пливању, рукомету, стоном тенису, стрељаштву и тенису, а у мушкој 147 екипа у, поред већ поменутих, малом, средњем и великом фудбалу, спортском риболову и шаху.

- Ово је завршни део олимпијског циклуса, кроз који је прошло десетак хиљада учесника, а Бечејци су већ били домаћини Купа и Првенства Војводине, што им је била генералка пред Олимпијаду, те очекујемо да тродневна манифестација протекне на жељеном нивоу. А то значи да на спортским теренима пруже максимум, а ван борилишта се друже и стичу нова познанства и пријатељства - јасан је председник Асоцијације Спорт за све Србије Бранко Вујовић.

Фото: Приватна архива

Паралелно са организовањем такмичења, током олимпијског циклуса стварани су и услови за атрактивну манифестацију. У томе су домаћини имали максималну подршку генералног покровитеља Покрајинске владе са Секретаријатом за омладину и спорт, као и Савеза самосталних синдиката, Спортског савеза Војводине, Факултета за спорт и физичку културу, многих привредних субјеката и, наравно, локалних самоуправа Бечеја и Новог Бечеја. Многа спортска борилишта су реконструисана, нека нова изграђена, тако да су створени оптимални услови за масовни спортски хепенинг. Једино ће се атлетска такмичења одржати у Сенти, где постоји адекватна борилишта.

- Захваљујући донацији НИС-а, потпуно је замењен под у нашем спортском центру Јединство, а фирма „Горњи Банат“ ЈП „Воде Војводине“ је у сарадњи са општином Нови Бечеј очистила део канала ДТД, где ће се одржати такмичење у спортском риболову. Ипак, највећа инфраструктурна добит наше средине је изградња толико чекане савремене куглане. Реконструисан је и рукометни терен у ОШ „Јосиф Маринковић“, уређен је фудбалски стадион, фасада фискултурне сале ОШ „Милоје Чиплић“, варош у целини и што се нас тиче Игре су могле да почну још пре пар месеци - сазнали смо од председника Припремног одбора 12. СОРВ у Новом Бечеју Ранка Јањића.

Бечејци су се, такође, максимално припремили за спортски догађај године и спремно дочекују раднике спортисте, како би узвратили гостопримство за учешће на претходних 11 Олимпијада.

- Постављена је нова подлога на терену за мали фудбал у дворишту ДТВ Партизан, где су и трибине реконструисане, постављена нова зашитна мрежа иза голова, а у храму спортова крај Тисе је комплетно светло замењено штедљивим ЛЕД снетиљкама, монтиран је нови семафор. Лане је реконструисан олимпијски базен, град је уређен, све је спремно за велики догађај - вели председник Припремног одбора 12. СОРВ у Бечеју Милорад Ракић.

Фото: Приватна архива

Ако се изузме атлетика, чија такмичења ће се одвијати на стази градског стадиона у Сенти, домаћини предстојеће Олимпијаде у својој средини пратиће по девет спортова. Координатор рада такмичарских органа у Бечеју је Зоран Ђорђевић, а чланови Такмичарске комисије су Душан Коларов, Славко Ковачевић и Бранислав Шекеровић, који ће пратити дешавања на теренима следећих спортова: мали фудбал, надвлачење конопца, одбојка, пливање, стони тенис, стрељаштво, тенис, фудбал и шах. У Новом Бечеју је координатор такмичарских органа Младенко Ђурановић, а чланови Техничке комисије су Љубомир Обрадовић, Миодраг Радаковић и Стеван Давидовић, који су задужени за спортске дисциплине: баскет, бич волеј, боћање, кошарка, куглање, пикадо, рукомет, спортски риболов и средњи фудбал.

Како овакав спортски догађај има и туристички значај за Бечејце, јер ће у пратњи такмичара бити и спортски радници, чак и навијачи, они су му на адекватан начин приступили и са те стране, па ће за учеснике бити организовано низ пратећих манифестација у циљу лагоднијег и безбеднијег дружења.   

В. Јанков     

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести