Удовичић и Фабрици на инфо сесији "Еразмус+" програма

БЕОГРАД: Министар омладине и спорта Вања Удовичић заједно са амбасадор Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем учестовао је данас на инфо сесији о спортској компоненти "Еразмус+" програма Европске уније, коју су организовали министарство омладине и спорта и Фондација "Темпус".
erazmus_info_sesija_pok
Фото: Танјуг (Видео)

"Еразмус+" програм представља прилику да се спортска удружења пријаве на конкурс за пројекте које финасира Европска унија, а министар Удовичић истакао је да ово била шанса да се организације информишу о томе како да дођу до додатних средстава.

"Од прошле године Србија је у могућности да аплицира за додатна средства која су омогућена преко Ипо програма и Темпус фондације и као земља која је добила поверење од Европске уније да буде пуноправни члан, можемо да похвалимо да су у претходних годину дана 34 организације успеле да омогуће додатна средства. Данас смо имали прилику да информишемо остале организације, да омогућимо да сазнају како да дођу до додатних средстава и на који начин сви ми заједно можемо да помогнемо целокупном систему спорту. Морамо да схватимо да у овом тренутку постоје могућности да са нашим партнерима из ЕУ дођемо до додатних средстава", рекао је Удовичић.

Он је се захвалио амбасадору Фабрицију који је омогућио да Србија и њене спортске организације буду са највећим спортским огранизацијама у ЕУ раме уз раме.

"Сматрам да кроз овакве сесије и могућности информисања, помажемо целокупном спорту да се унапреди и да уложемо више у рекреативни спорт, здравствене компонете и мењање свести да је неопходно да се бавимо спортом. Желим да се захвалим Темпус фондацији и екселенцији Сему Фабрицију, који је омогућио да спортске организације буду са највећим спортским огранизацијама у ЕУ раме уз раме и да могу да дођу до средстава. Србија је у претходне три године кроз омладинскуу компонету показала да је лидер у региону, да смо повукли преко 50 одсто средстава и дали изазов систему спорта. Ми у систему спорта навикли смо да се такмичимо и жеља нам је покажемо да као и у омладинском сектору, можемо да будемо лидери и у спортском сектору", закључио је Удовичић.

Амбасадор ЕУ Сем Фабрици рекао је му је било велико задовољство што је данас заједно са министром Удовичићем промовисао пројекат Еразмус, који је веома важан у Европској унији и који је усмерен на едукацију људи.

"Један од сегмента пројекта Еразмус програма је спорт, који промовише здрав начин живота. Позивамо све спортске организације да пријаве на конкурс који је тренутно отворен и биће отворен до почетка априла. Свима могу да упутимо само једну поруку да се обавезно пријавите. Србија је од почетка 2019. године пуноправни члан и партнерска земља Еразмус програма, што значи да има иста права и обавезе као земље чланице ЕУ".

Како је навео, Србија је била веома успешна до сада у реализаицји ових пројекатат. Шта више, она је координатор осам пројеката који се реализује у области спорта, а партнерск земља у 34 пројекта. Колико је важан и велики овај програм Еразмус плус, показује чињеница да од кад Србија учествује у програму више од 12.000 људи одлазило у земље ЕУ, односно долазило у Србију. Постојала је размена људи и то је сјајан успех. Додао бих и то да у наредном финасијском перодуи, од 2021. до 2027. године, ЕУ планира да издвоји још већа средства него што су тренутно намењена Еразумсу. Мислим да Србија може да искористи и још више профитира од тих средстава у будућности", рекао је Фабрици.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести