Успешан тест за Јужну Кореју

Нови Сад је од четвртка до недеље био домаћин „малог Светског купа”.  На  „Великој награди Новог Сада” окупили су се стрелци из 17 земаља и надметали се у 13 дисциплина ваздушним и МК оружјем.
Detalj sa „Velike nagrade Novog Sada“  Foto: SD Novi Sad 1790
Фото: Детаљ са „Велике награде Новог Сада“  Фото: СД Нови Сад 1790

За српску, а и за многе друге репрезентације, турнир је био генерална проба за Светско првенство, које ће у Чангвону (Јужна Кореја) бити одржано у првој половини септембра. Ово првенство је прво такмичење на коме ће се делити и олимпијске квоте за Олимпијске игре у Токију 2020. године.

Репрезентативци Србије су у Новом Саду имали променљив учинак. Већина њих се, у јакој конкуренцији, попела на победничко постоље, а златним медаљама су се окитили микс ваздушном пушком Андреа Арсовић/Милутин Стефановић, као и Димитрије Гргић, односно Миленко Себић. Још неколико чланова нашег националног тима дошло је до одличја сребрног и бронзаног сјаја.

Драган Марковић, спортски директор Стрељачког савеза Србије, после турнира је рекао:

- Генерална проба за Чангвон је успела, како за оне који су постигли високе пласмане и резултате, тако и за остале наше репрезентативце. И пре турнира сам рекао да нам резултати нису приоритет. Многи су потврдили да су у доброј форми, а код других смо увидели проблеме и шта још треба да поправимо до Чангвона.

Српски репрезентативци су физички спремни, а турнир је, због повреде руке, пропустио само Дамир Микец. - Микец се опоравио и пре митинга, али нисмо хтели ништа да ризикујемо, па се није такмичио – додао је Марковић.

За разлику од Светских купова, у оквиру Светског првенства ће бити одржане и дисциплине које су изгубиле статус олимпијских – гађање малокалибарским пиштољем слободног избора и МК пушком из лежећег става. За такмичење МК пиштољем пријављени су Дамир Микец, Димитрије Гргић и Душко Петров, а за МК пушку лежећи Стеван Плетикосић. Стрелци су и у Новом Саду имали шансу да се опробају у ове две дисциплине, а наши репрезентативци су имали доста успеха.


Српски адути за Чангвон

Стручни штаб је састав репрезентације Србије за Светско првенство одредио још у јуну, а пре неколико дана је и потврдио списак. Нашу земљу ће у сениорским такмичењима пушком представљати: Милутин Стефановић (“Чика Мата”), Миленко Себић (Црвена звезда), Стеван Плетикосић (“Чика Мата”), Лазар Ковачевић (Јагодина 92), Андреа Арсовић (Партизан), Сања Вукашиновић (Нови Сад 1790), Марија Малић (Јединство), Драгана Тодоровић (Нови Београд – Ушће). У микс паровима ваздушном пушком гађаће тимови Арсовић/Стефановић и Малић/Ковачевић. Пиштољем ће гађати: Зорана Аруновић (Олимпик 011), Бобана Момчиловић Величковић (Бор 030), Дамир Микец (Полицајац), Димитрије Гргић (Академац) и Душко Петров (“Алекса Дејовић”).

У такмичењу миксева ваздушним пиштољем Србију представљају парови Аруновић/Микец и Момчиловић Велиучковић/Гргић, а у јуниорским такмичењима учествоваће Алекса Митровић (Нови Београд – Ушће).


- Учешће у неолимпијским дисциплинама на СП је у циљу постизања бољих резултата и припрема за олимпијске дисциплине, које су приоритет.  Међутим, уколико се неко на лицу места не осети спремним да гађа у неолимпијској дисциплини, нећемо га оптерећивати.

Генерално, просек постигнутих резултата на “Великој награди Новог Сада” био је прилично висок. Било је остварења врло близу, па и бољих од светских рекорда. Међутим, на митинзима се планетарни рекорди не признају.

- Постигнуто је много изузетних резултата, у свим дисциплинама. Није било лако доћи до медаља, јер сви се врло озбиљно припремају за Чангвон - нагласио је Драган Марковић.

С. Р.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести