Веслачи Данубијуса 1885 на Европском универзитетском првенству

Европско универзитетско првенство у веслању одржаће се од данас до недеље у шведском Јончепингу, на којем ће се наћи и представници два српска универзитета, из Новог Сада и Београда.
veslaci
Фото: Dnevnik.rs

Захваљујући Покрајинском секретаријату за спорт и омладину, студенти из Веслачког клуба Данубијус 1885 представљаће Универзитет у Новом Саду, град и државу са две посаде, осмерац и дубл-скул. Председник Веслачког савеза Војводине (ВСВ) и потпредседник ВК Данубијус 1885 Милан Саратлић истакао је да је поносан што ће први пут откако наша држава учествује на овим такмичењима имати посаду осмерца.

– То је краљевска дисциплина, која се у универзитетском и веслачком спорту највише цени, она је недоступна многим озбиљнијим државама и универзитетима него што је наш, новосадски. Ту мислим у финансијском и бројчаном смислу озбиљнији. Срећна је  околност што су то све бивши репрезентативци и такмичари клуба, који су уписали озбиљне факултете, попут ФТН-а, ПМФ-а, Академије уметности, ФФК... У нижим су годинама тако да је пред њима вишегодишња прилика да представљају Универзитет у Новом Саду. Универзитет је аминовао наш одлазак и право да га заступамо. Захваљујемо као клуб и ВСВ и трудићемо се да то „закотрљамо“, па да Универзитет то још боље препозна и смести у свој програм – рекао је Милан Саратлић.

Жеља му је да то препознају и остали студенти и факултети, да тренирају у ВК Данубијус и да оформе своје посаде, које ће се међусобно такмичити.


Батез подржао и испратио академце

Веслаче пут Шведске испратио је и покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, који им је пожелео срећан пут, уз веру да ће на најбољи начин представљати државу, Покрајину и град.

– Покрајински секретаријат је подржао одлазак веслача на ЕП, а посебно ми је драго због тога што први пут у историји имамо осмерац на међународном такмичењу. Све су то врхунски спортисти и студенти за пример, тако да није било дилеме да их не подржимо. Битно је да стекну нова искуства, да дају све од себе и да пробају да постигну што бољи резултат да би у годинама које долазе задржали континуитет и допринели да омасовимо ову дисциплину. Секретаријат је опремио комплетну делегацију са спортском опремом, покрили смо део путних трошкова, смештаја и хране – казао је Батез.


– Примера ради, то је одлично решило Загребачко свеучилиште, имају по чак и десет осмераца који се међусобно надмећу. Ми намеравамо да то пресликамо у Новом Саду. Наравно, Универзитет то треба да прихвати – додао је Сератлић.

Боје Новосадског универзитета, под вођством тренера Алексе Ђокића, браниће осмерац у саставу: Милош Башић, Милан Швоња, Ђорђе Урукало, Петар Савин, Иван Грубор, Алекса Ђоковић, Урош Ненадић, Иван Гајић и кормилар Тара Стајић, као и дубл-скул: Никола Саратлић и Никола Лазов.

– Ради се о активним спортистима и добрим студентима, који доказују да може да се уклопи врхунски спорт и студирање. Пријављено је 11 осмераца и 14 дублова, у четвртак су квалификације, а у недељу су финала и утешна финала . Очекујемо добар резултат. На недавном такмичењу на Палићу, у Бечу и у Хрватској студентске посаде Новосадског универзитета  су оствариле значајне резултате. С обзиром на то да су освојили све трке у којима су учествовали добили су епитет - непобедиви. Верујем да нас очекује добро такмичење и да можемо да уђемо у борбу за медаљу – рекао је тренер Алекса Ђокић, додавши да су главни кандидати за сам врх Немци, Холанђани, Французи, Италијани и Шпанци.

Текст и фото: Ј. Галић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести