Завршене СИМ у Сплиту, српским школарцима 38 медаља

СПЛИТ: Спортске игре младих (СИМ) завршене су вечерас спектакуларном церемонијом на сплитској Риви.
SIM
Фото: SIM

На овогодишњем финалу, укупно 23. по реду, учествовало је око 1.000 школараца из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске.

Свечаној церемонији на најлепшем шеталишту у Сплиту присуствовали су и бројни угледни гости, пријатељи и амбасадори Игара, а највећу пажњу привукли су дугогодишњи амбасадор СИМ легендарни фудбалер Предраг Мијатовић, затим бивши капитен Хајдука и репрезентативац Југославије Ивица Шурјак, некадашњи хрватски репрезентативац Марио Станић и други.

Деца су се претходних дана дружили, имали мини летовање и такмичили у 10 спортова: тенису, атлетици, рукомету, шаху, баскету, одбојци на песку, игри Лино између две ватре, стоном тенису, одбојци и малом фудбалу, а одржано је и финале Цоца Цола купа у фудбалу.

Иако је концепт Спортских игара младих такав да су медаље далеко мање важне од оних много значајнијих и драгоценијих вредности које ова манифестација пружа, а то су клинцима - а су, промоција спорта, здравог живота, фер-плеја, и толеранције, остају записани и резултати.

Деца из Србије су ове године освојила укупно 38 медаља (10 златних, 14 сребрних и 14 бронзаних), малишани из Хрватске 28 медаља (13 златних, 8 сребрних и седам бронзаних), а они из Босне и Херцеговине 12 (три златне, четири сребрне и пет бронзаних).

Злато за Србију освојили су Окићени шахисти Петар Спасић из Врања и Марко Милановић из Панчева, кошаркаши из екипе „Вода чај“ из Врања, кошаркашице из тима „Џокер“ из Београда, тенисерка Сара Ðунисијевић из Чачка, атлетичарка Милица Занзе из Апатина, стонотенисери Бранислав Смиљковић из Крушевца и Вања Стефановић из Београда, одбојкаши из ВГСК Велико Градиште и одбојкаши на песку из тима „Уна Софија“ из Краљева.

Спортске игре младих су највећа манифестација аматерског спорта на Старом континенту призната од стране Међународног олимпијског комитета.

Ове године Игре су одржане 23. пут у Хрватској, девети пут у Босни и Херцеговини и шести пут у Србији.

Од оснивања Игара до данас, кроз ову манифестацију прошло је више од 1,7 милиона учесника.

Само у Србији, на Дунав осигурање Спортским играма младих ове сезоне учествовало је више од 75.000 такмичара - деце основношколског узраста из 187 градова и места.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести