Цветковић: Потребан нам је системски рад, већ каснимо....

(Од нашег специјалног извештача)
cvetkovic, rss
Фото: Јовица Цветковић, фото: РСС

ЗАГРЕБ: Најбољи рукометаши Србије сутра завршавају учешће на Европском првенству у Хрватској, а последњи ривал им је Белорусија (16 часова). Од исхода ове утакмице зависиће и крајњи пласман, Србије може да заврши такмичење на позицијама од деветог до 12. места.

„Играли смо против Белоруса у квалификацијама за ово ЕП. Изгубили смо под специфичним околностима у Нишу, али смозато играли нерешено на њиховом терену, што је велики успех с обзиром на то да смо играли са измењеном поставом, са младим играчима. Белоруси традиционално играју мотивисано на великим такмичењима, имају екипу на окупу дуго и студиозан рад. Постепено иду ка врху и знају да до њега могу да стигну само ако реално размишљају“, рекао је селектор Јовица Цветковић.

Он сматра да су позиције Белорисуије и Србије различите.

„Белоруси су у предности у односу на нас. Потребно је да променимо ситуацију код нас, не само у репрезентацији, него и у рукомету у целини. Да радимо на стварању система, да кроз пет-шест година имамо генерацију која може равноправно да игра са најбољим селекцијама. Сада то немамо и сналазимо се како знамо и умемо са овим играчима које имамо. Током првенства остали смо без Вујина, Марковића и сада Јовановића. Нисам оптерећен ни са чим, све оно што смо урадили треба да буде нешто према чему можемо да се управљамо када је у питању будућност рукомета. Морамо да наставимо да радимо, одмах, од сутра, да имамо тренажни центар, да радимо са најталентованијим момцима у земљи. Немамо времена, требало је већ да почнемо то да радимо.“

Селектор је  појаснио своју изјаву да се играчи нису борили против Француза.

„Ми смо се пре саме утакмице договорали како ћемо тактички да одиграмо, речено им је шта не сме да нам се деси, шта су наше жеље и шта мора да се испоштје. Просто бориш се или не, излазиш на играча или не. Као да смо били у неком шоку све време. Нисам тиме задовоља. Неке сегнменте као задак су могли да испоштују. Нема то везе са жељом да се победе Французи. И у победи и у поразу може да се извуче нешто позитивно. Били смо у ситуацији да будемо задовољни поразом, само остала је непознаница шта је требало да се деси па да надоместимо квалитет нашег противника“, рекао је селектор.

Ј. Галић

Средњи бек Немања Обрадовић: Мотивација на највишем нивоу

Средњи бек Немања Обрадовић верује да наша репрезентација може да се опросто од ЕП тријумфом против Белорусије.

„Белоруси овде играју доста боље него против нас у квалификацијама, али мислим да можемо да се носимо са њима и да их победимо. Било би веома лепо и важно да наступ у Хрватској завршимо победом и да уздигнутих глава се вратимо у земљу", рекао је Обрадовић.

Фото: RSS/Stevanovic i Obradovic

Чињеница је да Белорусија није Француска, али је и чињеница да наша екипа мора да одигра много боље него у претходној утакмици ако жели успех.    

„Мотивација мора да буде на највишем нивоу, па ако буде тако онда нам ни победа неће измаћи.“

Организатор наше игре сматра да је пласманом у други круг испуњен основни циљ.

„Боље смо играли у  Сплиту него у Загребу, али испунили смо циљ пласманом у други круг. Нисмо далеко од врхунских екипа, али морамо још да радимо и да надограђујемо игру. Верујем да ћемо против Белоруса одиграти добру партију и да ћемо победом зачинити наступ на Европском првенству“, најавио је Обрадовић.

Група један

Србија - Француска     30:39

Шведска - Белорусија  29:20

Сутра

Србија - Белорусија     (16)

Шведска - Норвешка    (18.15)

Хрватска - Француска   (20.30)

1. Француска       4      4      0      0      126:103     8

2. Хрватска          4      3      0      1      120:108     6

3. Шведска          4      3      0      1      111:99       6

4. Норвешка        4      2      0      2      124:119     4

5. Белорусија      4      0      0      4      96:119       0

6. Србија             4      0      0      4      104: 133    0

Група два

Немачка - Данска         25:26

Македонија - Шпанија   20:31

Сутра

Словенија - Чешка      (16)

Македонија - Данска  (18.15)

Немачка - Шпанија     (20.30) 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести