Ђерона: Остала жал за неоствареним пласманом у другу рунду

НОВИ САД: Рукометаши Србије завршили су учешће на Европском првенству након прелиминарне фазе такмичења коју је наша екипа играла у Сегедину.
r
Фото: EHF

Отварање такмичења је било успешно и остварен је тријумф у утакмици са Украјином. Уследио је пораз од Хрватске, а затим је актуелни олимпијски шампион, Француска ипак био претежак ривал у утакмици у којој је наша селекција прижељкивала позитиван исход који би јој обезбедио пласман у наредну фазу такмичења. Места у главној рунди обезбедиле су Француска и Хрватска, а Србија је као трећепласирана екипа у групи завршила такмичење и нашла се на 14. месту у генералном пласману.

Суочена са бројним потешкоћама, како у припремном периоду, тако и на самом такмичењу, пре свега због последица изазваних корона вирусом, Србија се трудила да све време одржи тимски дух и да се бори до краја. Након завршетка прелиминарне фазе, селектор Тони Ђерона је сумирао утиске са такмичења и говорио о актуелном Европском првенству.

Припреме за континентални шампионат, као и само такмичење се показало специфичним из много разлога. Тешко је било одржати фокус на рукомету у времену када је спорт био оптерећен корона вирусом и у доба када су планови припрема морали да се мењају много пута.

– Фокус је, пре свега, био на здрављу играча. Већина није имала никаве тегобе, док су појединци имали проблеме са високом температуром и боловима поготово у леђима. Наравно, цео тим је био погођен том ситуацијом. Сада је стање већ добро и скоро цео тим се опоравио. Појединцима ће требати још мало времена пре него што се врате у своје клубове, али добра ствар је то што није било озбиљних повреда и што су сви на крају добро – рекао је селектор Ђерона за сајт Рукометног савеза Србије.


Холандија и Исланд изненађење

Селектор Ђерона прокоментарисао је и учеснике главне рунде ЕП.

– Током прелиминарне фазе многе селекције имале су потешкоће са корона вирусом. То је пружило прилику екипама које су имале неометане припреме – са нормалним тренажним процесом и са контролним утакмицама уочи такмичења, да направе боље резултате – рекао је Ђерона.

Холандију је навео као позитиван пример, иако то није изненађење јер већ неколико година уназад раде добар посао и играју добар и брз рукомет.

– Апострофирао бих и Исланд, мада ни то није ништа ново. Сви су оекивали да се Мађарска пласира у другу рунду и да се бори за медаљу, а коначан пласман им је 15. место, одмах иза нас, иако су имали велика очекивања уочи такмичења. Португал је на претходним првенствима играо добро, а на овом такмичењу су забележили пад и завршили на 19. месту. Али, и они су имали проблема са корона вирусом у припремном периоду и велики број повређених и важних играча.


Према његовим речима, остала је жал за за неоствареним пласманом у другу рунду такмичења.

– Ту пре свега мислим због прилике да играмо још утакмица, јер то је оно што нам недостаје – већи број званичних утакмица, више међународних мечева како би се стекло неопходно искуство. Са једне стране за искуство екипе, а са друге стране и за поједне играче. Имамо неколико играча који у својим клубовима играју европска такмичења, али велики број играча нема такво искуство или има врло мало искуства тог типа.

Оно што је добро јесте то да су “Орлови” у свим утакмицама играли као екипа.

– Неки играчи су отпадали због короне, други су се враћали у екипу и на утакмице са само два или три тренинга и било је тешко одржати тим. Али сви играчи и цео стручни штаб је урадио изузетан посао и мислим да, иако смо изгубили од Хрватске и Француске, сви могу бити поносни на екипу.

У првих десет минута против Француске, можда, репрезентативци нису били толико ефикасни, али су стварали шансе за голове.

– Ипак, голман Француске Венсан Жерар нам је отежао и одрадио изузетан посао. Оно што је било негативно је свакако корона и проблеми везани за њу, а позитивно – карактер који је показао тим у важним тренуцима. Било је проблема, али екипа је одржала заједништво, идентитет. То није било изненађење, али сам поносан на момке и то ми даје наду за будућност да када будемо комплетни можемо направити добре ствари.

Највећа снага ове екипе, каже Ђерона, лежи у одбрани.

– Имамо снажну одбрану, иако је у појединим тренуцима било грешака, али смо показали да смо екипа којој је тешко дати гол, а то се углавном дешавало у тренуцима када изгубимо лопту и када противници створе контранапад. Мада и у таквим ситуацијама, наши голмани су обављали добар посао и у сваком случају морамо да очувамо добру одбрану којом сам веома задовољан. Оно на чему треба више да се ради је напад и да побољшамо транзицију.

Веома је важно што је током читавог периода екипа показала истински тимски дух.


Корона ће да одлучи првака

Највећа борба на овом шампионату, према Ђерониним речима, како смо имали прилику да видимо до сада, је она која се води са корона вирусом.

– Екипа која у наставку буде имала мање проблема са корона вирусом, имаће веће шансе да оствари бољи резултат и да се бори за медаље – сматра Ђерона.


– Чак и у тренутку када смо рецимо сат времена пре утакмице са Хрватском добили вест да Петар Ђорђић не може да наступа због позитивног налаза, одржали смо тимски дух. Као што смо много пута рекли, није важно ко је на терену, наступа се за национални тим и сваки играч мора да буде спреман сто одсто да пружи све од себе и да покаже да заслужује што је тамо.

Ново окупљање репрезентација ће имату марту у ЕХФ недељи националних тимова.

– За месец и по дана имамо ново окупљање. Нећемо играти прву рунду квалификација за Светско првенство, захваљујући пласману који смо осварили на овом шампионату. То је добро, али морамо да искористимо прилику да тада одиграмо неколико пријатељских мечева, по могућству са што јачим противником како бисмо били сигурни да наша екипа наставља да буде на путу на ком желимо да буде и да стекне неопходно искуство за наредне званичне утакмице – сматра српски селектор.

Ј. Г.

Резултати:

Група 1

Прво коло: Данска – Исланд 28:34, Француска – Холандија 34:24, Црна Гора – Хрватска 32:26.

Данас:

Црна Гора – Холандија 15.30

Француска – Исланд 18

Данска – Хрватска 20.30

1. Француска     2      2      0      0      61:46                4

2. Данска          2      2      0      0      58:45                4

3. Исланд          2      1      0      1      53:56                2

4. Црна Гора             2      1      0      1      53:56                2

5. Холандија             2      0      0      2      52:63                0     

6. Хрватска               2      0      0      2      48:59                0

Група 2

Прво коло: Пољска – Норвешка 31:42, Шпанија – Немачка 23:29, Русија – Шведска 23:29. Друго коло: Русија – Шпанија 25:26, Пољска– Шведска, Немачка – Норвешка синоћ.

Сутра:

Пољска – Русија 15.30

Немачка – Шведска  18

Шпанска – Норвешка 20.30

1. Шпанија                3      3      0      0      61:51                6

2. Норвешка             2      1      0      1      64:54                2

3. Шведска               2      1      0      1      57:55                2

4. Немачка                2      1      0      1      53:52                2

5. Русија           3      1      0      2      46:51                2

6. Пољска                 2      0      0      2      54:72                0

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести