ЕП Грац: Србија испала после два кола

Рукометаши Србије поражени су и други пут на Европском првенству. После Белорусије, изабраници Ненада Перуничића изгубили су и од екипе Црне Горе и тако остали и без теоретских шанси за пласман у наредну фазу такмичења.
Рукометни савез Србије
Фото: Рукометни савез Србије

После два кола на ЕП Србија пакује кофере, још јој остаје један меч, ревијални, са Хрватском.

Иако није блистала, Србија је имала шансу за победом. Кључни тренутак десио се у 58. минуту, када је код резултата 21:20 Мијајло Марсенић погодио стативу. Изабраници Зорана Рогановића искористили су поклон и у следећем нападу оверили победу. Нада је тињала још који секунд, док Лазар Кукић лопту коју је наменио Немањи Зеленовићу није послао у аут. Било је јасно – ту је крај за Србију. А. Црногорци су забележили прву победу на шампионатима Старог континента.

Утакмица је почела са много набоја и „прљавом“ игром, поготово од стране Црногораца, који су до 15. минута игру наводили на своју воденицу. Захваљујући одбрани 3-3 Црногорци су одлично елиминисали наше бекове да дејствују са дистанце, терајући их да направе и много техничких грешака, где је предњачио млади Кукић. Он је својим стилом игре уносио енергију, али је она била више негативна него позитивна, чинило се да је уносио немир међу наше бекове, који су губили самопоуздање и сигурност. Ривал Србије је то знао да искористи. Из њихове агресивне и прљаве одбране прелазили су у дуг и досадан напад, где су успешно решавали нашу лошу одбрану. То се одразило и на њихово вођство од четири гола разлике (7:3).

На такво слабо издање на почетку сусрета наших рукометаша можда је допринела одлука секлектора Перуничића да стави у стартну поставу Колаковића, иначе добитанта и који је тек јуче уврштен у састав због болести Вујића. Испоставило се да и Перуничићево изненађење да на десног бека стави Сретеновића није уродило плодом. Управо, уласком Зеленовића уместо Сретеновића, ствари су донекле дошле на своје место. Екипа Србије је добила на убојитости, па је и предност Црногораца почела да се топи. И одбрана је постала агресивнија, снажнија, а голман Иванишевић са неколико добрих интервенција омогућио је нашим рукометашима да поравнају резултат (9:9). И онда када је требало да преокрену резултат, десило им се неколико техничких грешака, па су Црногорци отишли с голом предностуи на одмор (11:10).

Србија је заиграла далеко боље на старту другог полувремена. Тибор Иванишевић је забележио неколико одбрана, а у нападу је све деловало далеко течније, али то није дуго трајало. Било је 16:13 за Србију, али је онда прорадио голман Црне Горе Небојша Симић „спустио ролетну“ и након серије 4:0 поново је дошло до преокрета. Црна Гора је имала два гола вишка (19:17), Србија је потом дошла до изједначења, али у растрзаној игри на обе стране наши рукометаши нису успели да пређу у вођство преломе меч.

Црна Гора – Србија 22:21 (11:10)

ГРАЦ: Штадхала, гледалаца: 5.500, судије: Мадсен и Мортенсен (Данска), седмерци: Црна Гора 1 (1), Србија -, искључења: Црна Гора 14, Србија 8 минута.

ЦРНА ГОРА: Ф. Вујовић, Гленџа, Бакић 1, Чавор 1, Лазовић 1, Мијушковић, Радовић 2, Симић, Канкараш, С. Вујовић 2, Шеваљевић 2 (1), Божовић 4, Ласица 1, Анђелић, Грбовић 5, Липовина 3.

СРБИЈА: Мошић, Сретеновић 2, Црноглавац, Ђукић 1, Пешић, Радивојевић 5, Колаковић, Н. Илић 2, Пушица, В. Илић, Николић, Кукић 6, Зеленовић 3, Марсенић 2, Цупара, Иванишевић.

Јово Галић

Перуничић: Ово је наш максимум

Селектор рукометаша Србије Ненад Перуничић после друге узастопне елиминације са великих такмичења истиче да је ово максимум његове екипе.

- Нажалост, наша екипа је делова неуиграно, без расположеног бека, пивоти нису имали свој дан, док крила суи мала минималну улогу. 

Перуничић упркос свему каже да је поносан на своју екипу.

- Моји играчи функционишу у нездравом окружењу. Осећају негативност током целог ЕП и страх их је да не разочарају. Ја сам њима у свлачионици рекао да имамо и боље играче од њих, али да су они за мене најбољи јер искрено играју за Србију и радују се сваком окупљању. Нажалост, ово је наш максимум - рекао је Перуничић, иако није хтео да прецизира ко су ти који стварају негативност.

Група А

Хрватска - Белорусија       27:21

Црна Гора - Србја      22:21

1. Хрватска

2

2

0

0

58:44

4

2. Белорусија

2

1

0

1

58:61

2

3. Црна Гора

2

0

0

2

43:48

2

4. Србија

2

0

0

2

51:57

0

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести