Победа од четири гола против Исланда води Србију у други круг

(Од нашег специјалног извештача)
д
Фото: Dnevnik.rs

СПЛИТ: Прегрмели смо дуго очекивану и никад више у медијима израубовану премијерну утакмица на Европском рукометном првенству са домаћином Хрватском, потом и од Исланђана рањеним Швеђанима, а учинак је - нула бодова. 

Да бисмо изборили пласман у други круг, поред тога што ћемо морати да поправимо многе елементе у игри, а превасходно приступ у одбрамбеној фази, морамо у последњем колу, у уторак у 18.15, да победимо Исланд са најмање четири гола, под условом да Хрватска савлада Шведску.

Имајући у виду да три екипе пролазе даље, постоји могућност да се три репрезентације (осим Хрватске) нађу у кругу где свака од њих има по једну победу и два пораза, па ће одлучивати гол разлика. Уколико Србија победи Исланд са бар четири гола, тада ће имати -1 гол разлику, Исланд -2, а Шведска +3. У овој варијант Исланђани би завршили такмичење.

Пред сусрет с Исландом, који је сјајно играчки поткован, наши репрезентативцу су све изговоре и адуте потрошили. Ако не победе нигде их неће бит и никакви изгвори за евентуални неуспех неће имати основу.

Лево крило Немања Илић гледао је утакмицу Хрватска – Исланд и нада се да наша репрезентација може да савлада вечерашњег ривала.


Црноглавац слетео међу „орлове”

Међу наше репрезентативце касно у недељу стигао је десни бек Никола Црноглавац, којег је селецтор Цветковић позвао по сазнању да више не може да рачуна на Марка Вујина.

"Био сам стотинак километара од границе са Румунијом, пошто сам кренуо на клупске припреме Констанце, када ме је позвао вођа наше делегације Мазлам Yемаиловски и саопштио ми да ме селектор зове да се прикључим репрезентацији. Без размишљања сам окренуо ауто пут Београда. Секретар репрезентације Ненад Антић ме довезао до Загреба, одакле сам авионом стигао у Сплит", појаснио је Црноглавац.

Да ли си очекивао позив?

"Искрено, нисам, поготово не сада, у овом тренутку пред изузетно важну утакмицу против Исланда, која је бити или не бити за наш опстанак на шампионату. Потрудићу се да дам све од себе и колико је у мојој моћи помогнем државном тиму. Спреман сам да “погинем” за екипу, за нашу земљу."


"Имају сјајног голмана, као и Швеђани, али против Хрвата није био на висини задатка. Током целе утакмице не стају, играју брзо, држе исти ритам свих 60 минута, имају изврсне појединце, а и у одбрани су добри. Биће изузетно тешко, психички морамо да будемо јаки. Немамо више избора, морамо да идемо на све или ништа и да у глави пребродимо страховит притисак", најавио је Илић.

На питање шта се то догодило у мечу са Шведском, Илић сматра да су сами себе победили.

"Успели смо са бољиом игром у другом полувремену да дођемо у ситуацију да истопимо вођство ривала, али су нам наше грешке дошле главе када смо требали да их стигнемо. Они су зналачки искористили то и стекли велику предност."

Илић се сложио да је одбрана  заказала у првих 20 минута.

"Играти 3-2-1 зону када спрам себе имате брзу екипу и сјајне индивидуалце није лако. Напад нам је био целу утакмицу добар, али нисмо искористили шансе и полуконтре."


Ненадић најавио повлачење

ош једна вест се јуче муњевитом брзионом проширила у Сплиту из табора српског националног тима. Током давања изјаве данским медијима, наш репрезентативац Петар Ненадић је најавио је могућност да више не наступа  у националном тиму после ЕП у Хрватској.

Искусни средњи бек, рођен 1986. године, фокусираће се на клупски рукомет, бар за неко време.

"Пауза или опроштај, нисам сигуран још увек, али у сваком случају, потребна ми је пауза после много година и само два пропуштена такмичења у националном дресу. Време ће показати да ли ће бити само пауза или опроштај."


Прилика за поправни је већ у уторак.

"Време је да прекинемо црну серију, ред је да победимо, играмо све боље и надам се да ћемо изборити пут у Загреб", верује Немања Илић.

Уколико Шведска победи Хрватску, Србији ће бити довољна и минимална победа над Исландом.

Јово Галић

Селектор Јовица Цветковић: Исланђане морамо да претрчимо

СПЛИТ: Није лако селектору српских рукометаша Јовици Цветковићу пред одлучујућу утакмицу са Исландом. 

„Изузетно тежак ривал нас очекује, али није неостварљиво да победимо. Морамо да претрчимо Исланђане ако мислимо да славимо, а биће тешко јер им је трчање карактеристика. Немамо шта да чекамо, морамо фајтерски да наступимо. Њихова репрезентација је стварана годинама, али исход утакмице неће зависити само од игре, већ и логистике. Покушаћемо да урадимо све да се нађемо у Загребу“, рекао је Цветковић.

Биће изузетно тешко доћи до победе од четири гола.

Фото: Рукометни савез Србије

„Мораћемо да их претрчимо. Комбиновао сам у првој утакмици како бих сачувао играчима снагу за преостале две. Имали смо три замене одбрана-напад, пали на техничким грешкама. Швеђанима смо покушали да парирамо и трчањем. Не могу да будем незадовољан. Вратили смо се из једног негативног резултата, били у активној позицији, али је потрошња довела до тога да је фалило још мало снаге за преокрет. Морамо да претрчимо Исланд. Покушаћемо да дамо све од себе и да се нађемо у Загребу. Немамо адекватне замене, на располагању нам је само млади Стевановић из Партизана.“

Селектор је истакао овом приликом Цупару и Јовановића.

„Имамо 28 репрезентативних имена, а у ситуацији смо да више не можемо да позовемо никога. Седам отказа, повреде... Оно што радује је партија Цупаре. Млад је голман, Србија ће имати велику снагу са њим у наредним годинама. Радује карактер и потенцијал Јовановића. Нисам очекивао да ће дечко са 19 година да тако наступи на великом тамичењу. Са младим играчима је потребно радити. Имамо мало играча који су будућност нашег рукомета. Не смемо да пропуштамо време, сваки дан је велики губитак, ако не уложимо у нашу будућност. Предложио сам тренажни центар и систем који је код других, а још увек се ништа не предузима по том питању.“

Пре неколико дана Цветковић је рекао да ће шансу у овом мечу да добије средњи бек Стефан Вујић, који због хематома на колену није до сада играо.

„Чували смо га од почетка турнира. И дан уочи последње утакмице у групи нисмо сигурни да ли ће заиграти. Боље му је него што је било. Опрезни смо јер не желимо да му угрозимо здравље. Десет дана није био у тренажном процесу. И да може да наступи, не знамо колико ће моћи да нам помогне.“

У случају победе са мање од четири гола предности, потребно је да Шведска не изгуби од Хрватске у последњем мечу.

„Против Швеђана смо стварали шансе, али смо их машили. Проблем је био у ефикасности. Промашили смо 11-12 зицера. Немогуће је победити таквог противника са толчико промашаја.“

Селектор је изненађен одлуком Петра Ненадића да ће му ово ЕП бити последње учешће у репрезентативном дресу.

„То је његова одлука, а на нама је да је испоштујемо“, рекао је  Цветковић.

Ј. Г.

Шкрбић и Цветковић о вербалном сукобу: Ништа више од повишених тонова

СПЛИТ: Неписано је правило да лоши резултати учине да се каже и изјавио и оно што у повољнијем амбијенту сигурно не би.После пораза наших рукометаша од Шведске (25:30) дошло је до вербалног сукоба између селектора Јовице Цветковића и потпреседника РСС Драгана Шкрбића. Шкрбић је после утакмице са Хрватском, између осталог, рекао: „у меч смо ушли бојажљиво, а нисмо ни искористили шансе. Да смо у првих 15 минута одиграли смелије, да смо их стисли уверен сам да би све било другачије. Међутим, нисмо, Хрвати су ушли у свој ритам и захваљујући квалитету победили”, што је изиритирало Цветковића.  Како смо незванично сазнали, размена мишљења је била жестока, али да се све на томе завршило. Јуче ујутру Шкрбић је дошао до хотела Лав, где је смештена наша репрезентација, и извинио се Цветковићу, па су изгладли неспоразум.

Тим поводом се огласио и РСС, кроз изјаве Шкрбића и Цветковића. Драган Шкрбић је потврдио да је дошло до разговора у холу хотела.

Фото: Rukometni savez Srbije

„Разговор је текао у повишеном тону са моје и стране селектора Цветковића као последица тензије због свега што се догађа на ЕП. Тај вербални сукоб, међутим, ни у једном тренутку није прешао границе и није било могућности да пређе у неки физички обрачун, како су навели неки медији. Јуче ујутру смо седели више од сат времена и разговарали о свему. Као што пословица каже, јутро је паметније од вечери. Разменили смо мишљења и оно што смо имали да кажемо, рекли смо уз кафу и нормалан разговор. Не би требало да се ствара проблем тамо где не постоји. Ако их и има, решићемо их у оквиру наше организације“, рекао је Шкрбић.

У сличном тону је одреаговао и Јовица Цветковић:

„Нема никаквог скандала. Дај боже да су сви сукоби у рукомету као између нас двојице, онда не би било свађа. Не видим уопште у нашем разговору нешто што би на тај начин било занимљиво медијима. Не можемо увек да причамо тихо. Неки наш гласан разговор се по неки пут прокоментарише онако како не би требало. Све је у реду што се Шкрбе и мене тиче. Разговарали смо отворено о проблемима које имамо. Не би требало то дизати на ниво скандала. Што се то тражи у овом тренутку? Овде смо да би з направили резултат и покушамо да се домогнемо другог круга. Изненађен сам што се тако нешто нашло у медијима“, казао је Цветковић.    

Ј. Г.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести