ДЕБАКЛ! РУКОМЕТАШИ СРБИЈЕ ЕЛИМИНИСАНИ СА ЕВРОПСКОГ ПРВЕНСТВА: Орлови поражени од Црногораца

(Од нашег специјалног извештача)
1
Фото: ЕХФ

Рукометаши Србије изгубили су са 30:29 у последњем колу Ц групе на Евцропском првенству у Немачкој од репрезентације Црне Горе. 

Стигао је тренутак истине за српски рукомет. Рукометаши Србије под четворогодишњим вођством селектора Шпанца Антонија Ђероне ни на трећем великом такмичењу нису успели да обезбеде пролаз у други круг, главну фазу, на Европском првенству у Немачкој. После изгубљеног бода од Исланда, те два од Мађарске, "орлови" нису били кадри ни да победе Црну Гору (29:30) у последњем мечу у Ц групи, која их је остављала у игри за пролаз у главну фазу такмичења. После губитка бодова од Црногораца, више у игри није била ни победа Мађара над Исландом, пошто је Србија ставила тачку на овогодишње Европско првенство.

"Орлови", не само да нису изборили наставак такмичења на Еуру, него су заузимањем четвртог места пропустили и квалификације за Олимпијске игре, али и себе "гурнули" у други шешир за бараж за Светско првенство, пошто се нису нашли међу 17 репрезентација у Немачкој. То значи да ће за ривала у баражу да добију тежег ривал


Лазар Кукић: Нисмо имали велико срце последњих 10-15 минута 

Иако је био најбољи појединац, Лазар Кукић видно је био разочаран после пораза.

- Не бих коментарисао свој учинак јер смо изгубили утакмицу, завршили на последњем месту и ово такмичење се за нас завршило катастрофално. Не знам шта бих друго рекао. Јако сам разочаран, цело првенство нисмо били комплетни свих 60 минута на свакој утакмици, што није довољно на оваквом такмичењу јер свака репрезентација има своје квалитете. Мислим да смо данас у одбрани били јако лоши и да нисмо имали велико срце последњих 10-15 минута - казао је Кукић.


Фото: Lazar Kukić, foto: Tanjug (Sven Hoppe/dpa via AP)

Лажна узбуна

Који минут више од сат врамена пред почетка утакмице Србија – Црна Гора у прес центру огласио се аларм за узбуну. Најпре са разгласа, а потом волонтери, упозорили су седум силу да је узбуна због пожара. Речено је да је пожар у подрумским просторијама дворане, па су их усмерили на највишу тачку у хали, на трибину за медије.

Срећом, у дворани није било много људи, неколико десетина, а на терену је било тек неколико рукометаша Црне Горе. По реакцијама вероватно нико од њих није знао шта се дешава. Није се дуго чекало, када су волентери обавестили новинаре да је била лажна узбуна.


Највећи кривац пораза против изузетно храбре екипе Црбне Горе, која је у све три утакмице показала велико срце И храброст, је тренер Тони Ђерона који није имао концепцију, који није знао ко када треба да игра, екипа је била “слуђена”, па није ни чудно то што су правили велкки број грешака.

С нестрпљењем се очекивао дуел Срба и Црногораца. Играчи обе репрезентације схватили су да је овај сусрет, сем комшијских престижа два братска народа, за Србију био значајан за останак на ЕП, а за Црногорце победа би им обезбеђивала повољнију позицију за бараж. Имајући то у виду, њихов дуел је почео мало стегнуто, желели су да опипају пулс ривала. Чини се И да су деловале помало утучене због претходне две утакмице када су у финишу губиле бодове.

Стекао се утисак да је Црна Гора скупила више снаге, како физичке, тако и на психолошком плану, пребродила два пораза, па је у првих 15-ак минута била доминантнија и стекла опипљивију предност од четири гола ралике (4:0). У тим тренуцима превагу је правио голман Црногораца Небојша Симић, а његове одбране саиграчи су претварали у поготке. Смушена екипа Србије није успела да искористи своје шансе. Ђеронини изабраници једноставно нису могли да схвате шта им се догодило у првој четвртини сусрета. Испоставило се да шаи рукометаши не знају да изведу брзу транзицију лопте И да искористе вишак играча у нападу. Базирали смо се само на игру “један на један”, превисе грешака И непотребног срљања.


Подршка Орловима од Лукиних родитеља

Убедљиво најмање навијача на трибинама Олимпијске хале у Минхену током прелиминарне фазе у Ц групи имали су рукометаши Србије. Њихово присуство је свега неколико десетина. Углавном су то девојке, родитељи и понеки рођак наших играча, као и Срба са боравиштем у Минхену.

Фото: Dnevnik.rs

Међу малобројним навијачима били су и родитељи Луке Рогана, Бранислава и Ратко Роган, који су испратили све три утакмица Ђерониних изабраника. Међутим, пивот репрезентације Србије И новосадске Војводине Лука није у Минхену, он је непосредно пред пут у Немачку прецртан са списка путника, пошто су предност добили искуснији Мијајло Марсенић и Драган Пешмалбек.


Када се голман Милосављев “пробудио”, а креатор игре Лазар Кукић коначно командовао нападом и из продора постизао голове, “Орлови” су успели да добрим потезима, али захваљујући И грешкама ривала, да се приближе Црногорцима на гол заостатка. Имајући у виду како су ушли у утакмицу И како су играли, одлазак на одмор са голом заостатка био је одличан резултат.

Што се тиче одбране, она није показала потребну чврстину, као што је то било на пример против Исланда, поготово у првих 15 минута. Највише проблема нам је задавао десни бек Бранко Вујовић, који је имао четири-пет чистих шутева где из наше одбране нико није излазио, нити затварао простор. Управо он и Вуко Борозан су били једини који су могли да с дистанце пробију зону. Срећа наша је била што је Борозан и неколико пута промашио.


Тони Ђерона, селектор Србије:  Тежак дан за навијаче у Србији и ја им се извињавам због тога
 

 - Честитке екипи Црне Горе за изузетно интензивну утакмицу, заслужено су победили. Ми смо ову утакмицу изгубили првог дана на овом првенству у првој утакмици. Последња два минута против Исланда убацила су “вирус” у главе и унели несигурност од ког се нисмо опоравили до данас. Још у децембру смо рекли да ће одлучивати једна лопта и тако се и десило. Не само вечерас него у свим утакмицама. Тежак дан за навијаче у Србији и ја им се извињавам због тога - рекао је Ђерона.

Фото: Tanjug (Sven Hoppe/dpa via AP)

Ова екипа казао је Ђерона, из обе перспективе мора да унапреди доста.

- Млади играчи из јуниорске селекције уз ове које смо већ добили куцају на врата овог тима и уз одређено искуство верујем да Србија има перспективу и да може да израсте у репрезентацију за велика дела.


У наставку, десио се 34. минут када је њихов голман Симић добио црвени картон, што је био још већи мотив за Црногорце да збију редове. Орлови су повели 18:17, тада је Пешмалбек пронашио зицер и уместо да поведемо два гола разлике, ривал се вратио у игру И до краја сусрета имао константно вођство. Виђен је јавашлук у нашим редовима, није се знало ко када улази, како игра, лоших шутева, незаинтересованости у нападу, а у одбрани нам је пивот, који је прилично низак, давао голове. Други голман Матовбић је наставио са солидним одбранама, а касни улазак (последњи 15-ак минута) Ђорђића, нашег најбољег шутера, чинило се да није имао снаге ни воље тада да заигра како зна.

Сам финиш утакмице, при резултату 29:29, када је Ђерона узео тајм-аут, играчи нису одрадили замишљену акцију. Стекао се утисак да би тада игра са два пивота дала резултат И са седмим играчем уместо голмана. Црногорци су имали среће И заслужено славили минималним резултатом.  

 

СрбијаЦрна Гора 29:30 (14:15)

МИНХЕН: Олимпијска дворана, гледалаца: 7.000, судије: Куртегић и Ветерник (Шведска), седмерци: Србија 2 (1), Црна Гора 2 (2), искључења: Србија 8, Црна Гора 8 минута. Црвени картон: Небојша Симић (Црна Гора) у 34. минуту.

СРБИЈА: Цупара (6 одбрана), Воркапић 2, Кос 1, Абутовић 1, Борзаш 1, Милосављевић, Којадиновић 3, Радивојевић 3 (1), Н. Илић 5, Пушица, Орбовић 1, Кукић 7, Дјордјић 2, Пешмалбек 2, Марсенић 1, Милосављев (7 одбрана).

ЦРНА ГОРА: Бакић, Драгашевић, М. Вујовић 7, Чавор, Лазовић, Чепић, Б. Вујовић 8, Радовић, Калуђеровић 1, Вујачић, Радовић 1, Анђелић, Борозан 6, Грбовић 7, Матовић (5 одбрана), Симић (8 одбрана).

Јово Галић

Standings provided by Sofascore
EUR/RSD 117.1192
Најновије вести