Рукометашице Србије на ЕП против Данске, Шведске и Словеније

ЉУБЉАНА: Рукометашице Србије на Европском првенству 2022 играће у групи Б у Цељу са селекцијама Данске, Шведске и Словеније, одлучено је данас жребом у Љубљани.
Рукометни савез Србије
Фото: Рукометни савез Србије

Шампионат је на програму од 4. до 20. новембра, а домаћини такмичења су Словенија, Северна Македонија и Црна Гора.

Укупно 16 селекција је жребом подељено у четири групе прелиминарне фазе такмичења - група А ће се играти у Љубљани, група Б у Цељу, група Ц у Скопљу и група Д у Подгорици.

Након такмичења по групама, друга фаза играће се у Љубљани и Скопљу, а престоница Словеније биће домаћин финалног викенда.

Селектор Урош Брегар истакао је да је пред нашом репрезентацијом тежак задатак, али да са оптимизмом и позитивном енергијом очекује предстојеће такмичење:

- Група у којој ћемо играти на Европском првенству није ни најлакша ни најтежа. Били смо у четвртом шеширу, што мислим да нисмо заслужили, па је исход жреба овакав. Ривали на такмичењу су нам селекције Данске, Шведске и Словеније. Репрезентацију Словеније добро познајемо, домаћин је такмичења и са Словенијом смо одмерили снаге на Светском првенству у Шпанији одржаном у децембру месецу прошле године. Шведска је још један познат противник са којим смо играли управо у квалификацијама за ово такмичење. Последњих пет година Шведска уз Данску, Норвешку и Француску спада у најозбиљније и најбоље репрезентације света. Пред нама је тежак задатак, али ово је спорт. Играмо у Словенији, у Цељу и баш са оптимизмом и позитивном енергијом очекујем ово Европско првенство, рекао је селектор Брегар.

Капитен репрезентације Србије, Јована Стоиљковић сматра да је група таква да један гол или једна лопта може одлучити ко пролази у наредну фазу такмичења, а ко испада:

- Сматрам да је група је врло изједначена. Сви ривали су нам добро познати јер се често састајемо са њима. Група је таква да један гол или једна лопта може да одлучи ко пролази у наредну фазу, а ко испада. Данска је међу фаворитима на сваком првенству, па ће тако бити и на овом такмичењу. Последња два првенства су играле полуфинале, што довољно говори о квалитету екипе и не сумњам да ће и на овом покушати да остваре исти циљ, ако не и да оду корак даље. Од свих репрезентација у групи Шведску вероватно најбоље познајемо с обзиром на то да смо били у истој квалификационој групи за ово првенство. Иако без пар искусних играчица, Шведска и даље пружа одличне партије. Међутим, ми смо показале да можемо да играмо са њима равноправно и да их победимо. Словенија је један од домаћина првенства што са собом носи велики притисак и очекивања, али и велику жељу код играчица. Мислим да ће меч на овом Европском првенству због тога бити знатно другачији у односу на наш дуел са Светског првенства у Шпанији прошле године. Као закључак, рекла бих да на крају све највише зависи од нас, сматра Стоиљковић.

Чувар мреже националног тима, Јована Рисовић сматра да је група изазовна, али да наша селекција може да се носи са свим противницима:

- Словенија противник кога одлично познајемо, играли смо са њима на последњем Светском првенству и то успешно. Играм за Крим где већина репрезентативки Словеније игра, тако да их познајем веома добро. Домаћини су и тиме ће бити мало већи притисак на нама. Селекција Шведске је екипа у самом врху европског рукомета. Недавно смо у квалификацијама за Европско првенство остварили победу, а затим претрпели пораз од њих. Познајемо њихове предности и мане и можемо се носити са њима. Данска је такође међу пет најбољих екипа Европе. Имају сјајне играчице и сјајне голмане, али у неким прошлим нашим дуелима смо имали позитиван скор са њима. Биће веома тешко и изазовно али нећемо се предати већ на самом старту, то је сигурно, истакла је Рисовић.

Ј. Г.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести