Рукометашице Србије не иду на Олимпијаду

ЂЕР: Рукометашице Србије нису успеле да обезбеде олимпијску визу, пошто су вечерас изгубиле од Мађарске 31:23 (16:12) у Ђеру у другом колу квалификација за Олимпијске игре у Токију.
rukometasice srbije, rss
Фото: РСС

Сви олимпијски снови ове генерације рукометашица Србије су распршени после другог пораза на квалификационом турниру у Ђеру.

После Русије, Српкиње су поражене и од Мађарске, што их је у потпуности удаљило од олимпијског турнира у Токију, а сутрашњи сусрет против Казахстана нема никакав резултатски значај. Никада Србија од осамостаљивања није играла на највећој смотри спорта, а Југославија је последњи пут учествовала пре 33 године, на ОИ у Сеулу. На ОИ из групе у Ђеру одлазе актуелни олимпијски шампион Русија и Мађарска.

Сам значај и важност утакмице натерао је обе екипе на бескомпромисну борбу прса у прса, са оштим одбранама, где су Мађарице биле снажније и сигуније, док су Српкиње заиграле дубљу зону 3-3, како би одличне бекове домаћина да зауставе. Међутим, није им то пошло за руком, пошто су Мађарице пролазиле кроз нашу зону.

Српска одбрана једноставно није могла да заустави убојите бекове домаћина, док у нападу наши “лакши” бекови тешко су излазили на крај са одбраном Мађарске, која је боље затварала простор и имала расположенију голманку, која је својим интервенцијама била превага у овом мечу. Није им полазило за руком ни игра један на један. Наши голмани нису били на висини задатка, како се то од њих очекивало. Наш проблем није био у дефанзиви, колико је то био у нападу, где смо били немоћни.

Наше рукометашице су покушавале, не можемо да кажемо да нису хтеле, али су биле немоћне и слабо су пробијале зону Мађарица. Оно што је било погубно по нас је то што је капитенка Србије Катарина Крпеж Шлезак промашила три чиста зицера, а ако томе додамо и додавање чисте лопте у руке ривала нашег десног бека Марине Дмитровић, која је иначе била најсветлија тачка у првом делу, онда је логично било то што су Мађарице на полувремену водиле пет голова предности. Занимљиво је то да ни српски пивоти нису имали снагу да пробију зону, чак смо покушали да са два пивота то решимо, али безуспешно пошто смо сигурне лопте продавали и тешко је било носити се са брзим, снажнијим и борбеним домаћим играчицама.

Мађарице су и у наставку игре задржале исти темпо, озбиљност, квалитет и са још већом жељом стечено вођство повећавале из секунда у секунду. Наставиле су потпуну доминацију И поред жеље наших играчица. Видевши сву своју немоћ, доста наших играчица је било индиспонирано попут Лишчевић, Стоиљковић, Цвијић и капитена Крпеж Шлезак, од којих се много очекивало. Истина пораз не лежи у једном играчу, али он може да проузрокује са лошијом игром на целу екипу.

Кад оне не играју у пуном капацитету онда наша репрезентација нема ни снагу одбране ни снагу напада. Много смо били успорени, неактивни, промашујући и губећи лопте на глупости. А тако је тешко играти против квалитертнијих Мађарица, које су од првог секунда утакмице знале шта хоће И заслужено иду на Олимпијске игре.

Ј. Галић

ЂЕР: Ауди арена, судије: сестре Бонавентура, Жули и Шарлот (Француска), седмерци: Србија 3 (2), Мађарска 2 (1), искључења: Србија 6, Мађарска 4 минута.

СРБИЈА: Рисовић (2 одбране), Томашевић (6 одбрана), Радосављевић, Крпеж-Шлезак 3, Трифуновић 3 (2), Штевин, Лавко 1, Ковачевић 2, Николић, Т. Радојевић, Д. Радојевић, Стоиљковић 1, Лишчевић 2, Цвијић 3, Дмитровић 6, Поп Лазић 2.

МАЂАРСКА: Биро (12 одбрана), Солоши-Зачик 7, Шацл 4, Шучански 1, Ковачич 6, Кишфалуди 1, Ковач, Мартон 3, Чисар-Секереш, Клујбер 1 (1), Хафра 2, Јанурик (3 одбране, 1 седмерац), Лукач 4, Хелембаи 1, Томори, Киш 1.

 

Мађарска – Казахстан 46:19

Русија – Србија 29:24

Мађарска – Србија 31:23

Казахстан – Русија

 

Данас

Србија – Казахстан (17.30)

Русија – Мађарска (20.30)

1.Мађарска     2          2          0          0          77:42   4

2.Русија          1          1          0          0          29:24   2

3. Србија        2          0          0          2          47:60   0

4. Казахстан   1          0          0          1          19:46   0

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести