СП Данска Немачка, Јордовић: Ако желиш да напредујеш, мораш да играш против бољих од себе

Једно од неписаних спортских правила је да ако желиш да напредујеш, мораш да играш против бољих од себе.
Vladan Jordovic/Privatna arhiva
Фото: Приватна архива/Владан Јордовић

Уколико се таква утакмица игра на Светском првенству, против једног од домаћина и у фантастичном амбијенту, какав приређују немачки навијачи, онда је то савршена прилика за стицање неопходног искуства и уигравање репрезентације. Наши репрезентативци и стручни штаб су знали да је Бразил, очекивано лако, поразио Кореју и тако нас довео у ситуацију да са репрезентацијом Немачке играмо утакмицу за спортски престиж.

Селектор Перуничић је почео меч са Цупаром на голу и Милићем на десном беку, у стандардној одбрамбеној формацији 6-0. Прво полувреме није донело висок ритам у игри оба тима, тако да смо успевали да мењамо два играча из фазе напада у фазу одбране. Играли су наши момци растерећено и све до 26. минута гледали смо изједначену утакмицу. Тада Немци користе предност од два играча више на терену и долазе до највеће предности у дотадашњем делу мечу од 16:12, што је био резултат на крају првог полувремена.

Тешко смо у наставку меча проналазили решења на постављену одбрану 6:0 противника и расположеног Ханеветера на голу. Та висока и чврста одбрана је препознатљива снага немачког тима и нисмо успевали да изградимо повољне шансе за шут, ни индивидуалним акцијама, а ни кроз игру бекова. У фази одбране, нисмо могли да спречимо сталну сарадњу са пивотменом Колбахером. Немачки стручни штаб је у овој утакмици распоредио снаге и сачувао свежину и енергију за завршницу и борбу за медаље и притом успео да оствари заслужену победу 31:23.

Вољом жреба били смо у најјачој групи и одмерили снаге са репрезентацијама Немачке и Француске, које су међу најјачим на свету. Била је то прилика да сви ми који радимо у рукомету, а и они који воле и прате тај народни спорт, видимо на делу нашу подмлађену репрезентацију, групу момака, који треба да представљају будућност наше репрезентативне селекције. Морам констатовати да су показали борбеност, жељу и мотивацију каква се увек и очекује од репрезентативаца. Могли смо да упоредимо наше играче са осталим селекцијама у моторичком, техничком и тактичком погледу. Јасно је да ако желимо да поново будемо у борби за највиши пласман, морамо сви засукати рукаве, јер нас рукометни свет неће чекати.

Из стручног угла: Мастер спорта и EHF Master coach Владан Јордовић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести