СП ДАНСКА НЕМАЧКА: Орлови победили Кореју

У четвртом колу Светског првенства које се игра у Данској и Немачкој репрезентација Србије савладала је Уједињену Кореју 31:29 (14:16).
Марсениц и Пусица/Фонет/АП
Фото: Фонет/АП/Марсенић и Пушица

(Од нашег специјалног извештача)

Рукометраши Србије остварили су прву победу у групи А на Светском првенству, а то су на својој кожи осетили омалени, борбени и жилави играчи из Јужне и Северне Кореје, који су први пут наступили под заједничким именом. Из четири утакмице Србија је освојила три бода, први против Русије, а два из дуела са Корејом. Победи се у зубе не гледа, али није било све како треба већим делом утакмице.

Нажалост, српски рукометаши ни у овом мечу против скромних и брзих играча Кореје нису имали ништа бољи приступ него до сада. И поред ниске конституције, Корејци су показали како се игра са лоптом и за разлику од нас много мање губили лопту. Наш ривал је све време био у резултатском вођству, форсирајући зону 6-0 дубоко на 10-ак метара, где се наши бекови уопште нису сналазили, чак су се и губили правећи доста грешака у додавању. Тако да су то Корејци искористили и из брзих полуконтри и контри давали лаке голове.

Што се тиче нашег напада несхватљиво је то да су играчи попут Вујића и Кукића, који би требало да буду креатори наше игре, уносили много хаоса у игру, где је српски напад био уништен и није могао да уради. Срећа је то што су два играча голман Милосављев и Радивојевић, који је искористио неколико чистих зицера, одржавали стални прикључак за Корејцима. Наша одбрана поново је показала да кључни играчи Марсенић, Пушица и Ненадић и даље су најнепокретљивији и најмање борбени у том сегменту игре где су омалени Корејци преко њих постизали голове.

Видело се то да је селектор Ненад Перуничић био јако незадовољан игром и понашањем играча, али наша екипа, да ли због неискуства или незнања је много грешила, где су бекови у сваком додиру са лоптом правили корак и потез више што у савременом рукомету добро. Знали су то брзи Корејци да искористе и на одмор оду са два гола предности. Занимљиво је то да да је последњи гол Корејаца постигнут због пада концентарције наше одбране, а постигао га је омалени бек Јеонгу Канг.

И у наставку је виђена слична слика. После слабог почетка, где је предњачио Радивојевић, Селектор Ненад Перуничић уместо њега је убацио дебитанта Вукашина Воркапића, који је колико-толико, уз голмане Веркића и Милосављева, успео да одржава егал до 50. минута. И коначно десило се оно што смо сви прижељкивали. У 51.минуту екипа је добила снагу и борбеност и изједначили су резултат. Немоћни Корејци нису могли да постигну гол пошто је наша одбрана, у формацији 6-0, подигла борбену готовост. Захваљујући брзом Немањи Илићу и Вукашину Воркапићу дошли смо до

преокрета и вођства од три гола разлике (28:25) у 53. минуту. До краја су успели да задрже вођство и остваре прву победу на шампионату, што је од важности за даљи рад и мир у Президент купу. Што не рећи и то да су нам Корејци у одређеним моментима одржавали лекцију у техничким финесама (додавању, брзим лоптама...).

Среда је за нашу репрезентацију слободан дан, а сутра их очекује меч са домаћином првенства, Немачком.

Јово Галић


Кореја – Србија 29:31 (16:14)

БЕРЛИН: Мерцедес Бенц арена, гледалаца: 12.000 судије: Куртагић и Ветервик (Шведска), седмерци: Кореја 3 (3), Србија 1 (1), искључења: Кореја 6, Србија 10 минута. Црвени картон: Ненадић у 18. минуту.

КОРЕЈА: Ја. Парк (14 одбрана), Ји Хјанг, с. Ри, Пак, Чои 1, Јунг 1 (1), Јо 1, Ју. Парк, Јанг 5 (2), Д. Парк 1, Ј. Ри, Ким 5, На, Т. Канг 1, Сео, К. Парк, М. Ри, Ј. Канг 12, Јеонг, Ку 1.

СРБИЈА: Веркић (4 одбрана), Пушица, Воркапић 6, Орбовић, Вујић 2, Радивојевић 4, Ненадић, Н. Илић 4 (1), Мошић 2, В. Илић 3, Николић, Кукић 4, Милић, Марсенић 4, Обрадовић, Милосављевић (7 одбрана).


ИЗЈАВЕ ПОСЛЕ МЕЧА

Ненад Перуничић, селектор:

– Плашио сам се данашње утакмице због самог ривала, чији начин игре памтим још са СП 1997. у Јапану када ми је остао у лепом сећању. С друге стране плашио сам се мојих момака како ће све то изнети после тешких пораза које смо имали протеклих дана. На крају, поносан сам на њих што су успели да се врате у игру и преокрену резултат, за разлику од Бразила када то нису знали да ураде – рекао је Перуничић.

Лазар Кукић, средњи бек:

– Била је ово тешка утакмица са доста трчања. Тешко је било да се подигнемо после пораза од Бразила. Кореја је добро организована екипа, која је показала добар рукомет. Најважније је то да смо успели да се уздигнемо у другом полувремену и доведемо резултат на нашу воденицу. Остаје жал што се нисмо пласирали у другу рунду, већ ћемо се моћи задовољити утешним Президент купом. Ова екипа има будућност. То се видело против Русџије, али нисмо наставили у том ритму. Пред нама је велики рад – рекао је Кукић.

Вукашин Воркапић, десно крило:

– Тешка и битна је ово утакмица била за нас. Дали смо све од себе да победимо. Корејци су се представили као јако незгодни и брзи. Сада се лакше дише и представља ветар у леђа за следеће утакмице како бисмо изашли из свих тешких ситуација – сматра дебитант Кукић.

Светислав Веркић, голман:

– Знали смо да су Корејци незгодни и брзи, да играју дубоку 3-3 одбрану. Селектор нам је рекао да ни случајно не водимо лопту како нам је не би отели. А у првих 20 минута ми смо то радили. Срећом после је то све дошло на своје. Сутра нас очекује меч са Немцима пред 18.000 људи. Биће то за уживање - уверен је Векић.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести