СП за рукометаше: Србија промашила напад за победу против Русије

Рукометаши Србије освојили су први бод на Светском првенству, чији је заједнички домаћин Данска и Немачка, ремизирајући на премијери са Русијом - 30:30.
srbija rusija, ap
Фото: Draško Nenadić, foto: AP Photo/Michael Sohn

На опште изненађење љубитеља рукомета у нашој земљи, изабраници Ненада Перуничића показали су зубе у одбрани, док су у нападу играли брзо и концентрисано, чиме су изненадили фаворизоване  Русе. Реално гледајући, наш национални тим је испустио победу, јер је у чешће водио и на крају имао чисту позицију за тријумф

Србија је кренула много квалитетније од ривала, реализовала је готово сваки напад, голман Веркић је давао тон доброј одбрани, бранио је све што је требало, чиме је уливао сигурност саиграчима. Због тога су Руси били немоћни при шуту, али им се указивала прилика са крилних позиција, где су им судије чак досудили врло брзо пет седмераца.

Фото: Miljan Pušica, foto: FoNet

Луцидни Вујић и сигурни Зеленовић предводили су наш напад држећи нас у константном вођству. Србија је зоном 6-0 са изласком „двојке“ и „петице“ на руске бекове, ставарајући тако слободнији простор пивоту и крилима, где су наши играчи правили прекршаје, које су норвешке судије кажњавале седмерцима и искључењима. Руси су кренули са 5-1 зоном, где је Дибиров као искусан играч разбијао нашу бековску линију, док су српски бекови стрпљиво градили напад, а крила и пивот имали већи простор за постизање голова. Све до 25. минута руски голман није одбранио ниједну лопту, тада је ушао њихов други чувар мреже и са три одбране вратио резултатску неизвесност. Две грешке су биле довољне да Руси преокрену резултат и поведу први пут на мечу у 24. миниту – 12:13. Ипак, концентрација наших рукометаша није попустила. Наставили су у истом ритму с којим су започели утакмицу, играјући гол за гол све до одласка на одмор.

И у наставку видели смо силовито и храбро издање Србије у одбрани, где је Перуничић, и поред доброг издања Веркића, на гол увео Цупару. Таква игра у одбрани натерала је Русе да греше. Наши играчи искористили су излазак њиховог голмана и постигли два лака гола, што је подизало морал и квалитет игре у нашим редовима. Радивојевић и Немања Илић са три гола преокренули су резултат и у 39.минту стекли смо предност од четири гола. Тада је Србија направила неколико техничких грешака, што су Руси искористили да се врате у игру (23:22).

Фото: Mijajlo Marsenić, foto: FoNet

Руси су искористили сваку нашу грешку и успели да изједначе. Завршетак утакмице био је изузетно узбудљив. И Руси и Срби били су у ситуацији да победе. Најпре је Жутњиков направио пробијање и омогућио нашим играчима да последњих 30 секунди имају напад и прилику за победу. Немања Илић је упутио шут, али је голман Грамс успео да одбрани његов шут. После тајм аута руског тренера, остало је осам секунди да наш ривал организује напад, али срећом српска одбрана је била на нивоу, успевши да сачува нерешен резултат. Шест грешака у три последња минута коштала је наше рукометаше победе, али и освојени бод је, имајући у виду очекивања, велик као кућа.

Сутра, 12. јануара, српске рукометаше очекује дуел са Францускомод 20.30 часова.

Ј. Галић

Фото: Lazar Kukić, foto: FoNet

СрбијаРусија 30:30 (16:16)

БЕРЛИН: Мерцедес Бенц арена, гледалаца: 2.000 , судије: Ларс и Хавард (Норвешка), седмерци: Србија 5 (4), Русија 11 (8), искључења: Србија 10, Русија 8 минута.

СРБИЈА: Пушица 3, Воркапић, Орбовић 1, Вујић 5, Веркић, Радивојевић 3, Ненадић 2, Н. Илић 6 (4), Мошић, В. Илић, Николић 2, Кукић 4, Зеленовић 2, Марсенић 2, Обрадовић, Цупара.

РУСИЈА: Грамс, Кисељев 2, Шишкарев 3 (2), Ковалев 3 (2), Евдокимов 1, Шкуринскиј 3, Деревен, Горпишин, Калараш 1, Осташченко, Дибиров 12 (4), Комогоров, Киреев, Житњиков 4, Фокин, Косоротов 1.

Група А

Србија – Русија          30:30

Немачка – Кореја       30:19

Бразил – Француска   22:24

Б група

Јапан - Македонија     29:38

Исланд - Хрватска      27:31

Бахреин - Шпанија      23:33

Ц група

Чиле - Данска             16:39

С. Арабија - Аустрија  22:29

Тунис - Норвешка        24:34

Д група

Ангола - Катар             24:23

Аргентина - Мађарска  25:25

Египат - Шведска         24:27

Субота

Берлин - А група

Русија – Кореја           (15.30)

Немачка – Бразил      (18.15)

Француска – Србија    (20.30)

Хернинг - Ц група

Аустрија – Чиле              (15)

Норвешка – С. Арабија (15.30)

Данска – Тунис              (20.15)

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести