Вишекруна: Пружамо се колико је јорган дугачак

Финансијски извештај Рукометног савеза Војводине за 2019. годину изазвао је буру међу посленицима овога спорта.О овоме разговарамо са генералним секретаром РСВ Слободаном Вишекруном
Slobodan Višekruna, generalni sekretar Rukometnog saveza Vojvodine  Foto: privatna arhiva
Фото: Слободан Вишекруна, генерални секретар Рукометног савеза Војводине  Фото: приватна архива  

Финансијски извештај Рукометног савеза Војводине за 2019. годину изазвао је буру међу посленицима овога спорта. Представници женских и делом мушких прволигаша били су, најблаже речено, изненађени овим извештајем, а посебно ставкама да је за сендвиче, воду, дневнице, путне трошкове за такмичење Лиге млађих категорија потрошено више од два милиона динара, висином примања запослених у канцеларији РСВ (2.369.736 динара), као  и за порезе и доприносе на терет послодавца (438.024). Представници женских клубова су се окупили и изразили незадовољство радом РСВ, а нешто касније придружио им се један број представника мушких клубова. 

Био је ово повод да разговарамо са генералним секретаром РСВ и рачунополагачем у Савезу Слободаном Вишекруном.

Чиме оправдавате висину личних доходака службеника канцеларије РСВ и на који начин се вреднују послови два радна места, када је до вашег доласка на ово место тај посао обављала једна особа?

- Мој лични доходак као генсека и стручног сарадника се од 2012. године није мењао. Бруто зарада износи 2.369.736 динара, док се порез и доприноси на терет послодавца 438.024 не односе на зраду, већ то представља део исплате службених лица код неопорезивог и опорезивог дела. РСВ има много више активности него други лопташки савези (фудбал, одбојка, кошарка), који имају неупоредиво више запослених.Још раније се испоставило да није добро да РСВ има једног запосленог због појачаног обима пословања. Старт мог личног дохотка је 80.000 динара, који су одредили органи Савеза, не улазећи у то да ли је мало или много. У другим савезима имају и већи и мањи ЛД. На то иду још регрес, топли оброк, радни стаж, маркица.Трудимо се да се пруажамо колико нам је јорган дугачак – рекао је Вишекруна.


Када екипе играју међусобно турнир ЛМК тада се не дају сендвичи и вода.Но, приликом  организације селекција Војводине и региона, затим тестирања, контролна окупљања и одлазака на камп  у Караташ деца су добијала сендвич и сок, некад и банану.

Шта подразумева партиципација трошкова и осталих обавеза према Спортском савезу Војводине (264.997,55 дин) када су трошкови закупа 83.553,60?

- РСВ плаћа књиговодство и закуп просторија према ШВ, а трошкови закупа од 83.553 су када закупимо спортску халу или салу за неку свечаност, например  70 година Савеза.

Како објашњавате трошкове турнира Лиге млађих категорија (дневнице, таксе, путни трошкови, исхрана и освежење) у износу 2.182.541,43 динара, када учесници ЛМК нису добили ни воду, ни сендвиче?

- Поразно је то  што то коментаришу људи који су убирали те плодове и били очевици, а сада ћуте. У 2019. години организовали смо око 260 турнира са 1.300 утакмица. Службена лица плаћамо у већем делу случајева на жиро рачун. Приходи од ЛМК су  2.709.450. По утакмици клуб плаћа 1.350 динара, то је око 3.510.000, под условом да сви плаћају на жиро рачун. Чиста је лаж да играчи никада нису добили сендвич или чашу воде. Када екипе играју међусобно турнир ЛМК тада се не дају сендвичи и вода.Но, приликом  организације селекција Војводине и региона, затим тестирања, контролна окупљања и одлазака на камп  у Караташ деца су добијала сендвич и сок, некад и банану.

Можете ли да прокоментаришете ставку за исхрану и освежавајуће напитке за седнице и такмичарске активности у износу 423.202,40, 85.477,10 и 400.906.50. Ако томе додамо и претходну ставку, то је укупно 3.092.227,43 динара?

- То се односи на чланове Управног одбора (19 чланова) који добијају путне трошкове и дневнице (2.000 динара неопорезиво) пошто по  некада састанчимо и по пет-шест сати. У то смо збројили и традиционални новогодишњи коктел. И за састанке Заједнице клубова Прве и Друге лиге плаћамо путне трошкове и дневнице. Ако све то саберемо сума од 3,1 милион динара је оправдана. Понављам, многи који критикују толике трошкове су чланови УО или Заједнице клубова.


Ако председник или ја као генерални секретар одемо на неки састанак идемо нашим возилом. Прошле године обишли смо све локалне самоуправе и на сваких 100 километара наплаћивали смо 10 литара бензина. Колико смо путовали то и није велика ставка

Коме су плаћени трошкови коришћења приватних аутомовила (223.798,74)?

- Ако председник или ја као генерални секретар одемо на неки састанак идемо нашим возилом. Прошле године обишли смо све локалне самоуправе и на сваких 100 километара наплаћивали смо 10 литара бензина. Колико смо путовали то и није велика ставка.

Који су то спортски стручњаци којима су исплаћени бруто хонорари у износу од 1.086.337,90?

- Хонорари су исплаћени директорима лига и помоћницима за суђење Прве и Друге лиге, као и за ЛМК. Њихови хонорари су од 40.000 до 60.000 динара, плус порез.

Шта подразумевају трошкови комисије тренера УО РСВ (317.350)?

- Заједница тренера РШ је пребацила део котизација од семинара на рачун тренера РСВ. Те паре Заједница тренера РСВ је потрошила на окупљање репрезентативних селекција, за дневнице и путне трошкове, као и за разне састанке комисија.

Трошкови едукације и школовања тренера износе  1.186.948 динара?

- Направили смо споразум са Покрајинским заводом за спорт и медицину спорта о школовању тренера. Тако смо ишколовали око 300 тренера. По тренеру је уплата  38.000 динара ако слуша предавања, а 50.000 ако је менторски. Према споразуму, 60 одсто плаћамо Заводу, а 40 остаје РСВ, с тим да део од тога ми плаћамо тренере који држе предавања из рукомета.

Трошкови тренера по дотацији из буyета износи  250.522?

- Сваке године РСВ Покрајинсаком секретаријату за спорт предлаже перспективне играче и једног тренера за стипендије. Покрајина плаћа играче (по 18.000) на рачун, док тренера исплаћују преко нас (15.000). То су ти новци.

РСВ је добио 500.000 динара од РСС за млађе категорије?

- Од тог износа  200.000 динара је отишло на путне трошкове за тренере без дневница, а за остатак смо купили 70 лопти – завршио је Вишекруна.

Јово Галић

 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести