43. ШАХОВСКА ОЛИМПИЈАДА Наше репрезентације сигурне на старту

У грузијском граду Батумију одржава се 43. Шаховска олимпијада. У опен секцији учествује 185 тимова из целог света, док се у женској конкуренцији такмичи 151 екипа.
U Batumiju, u Gruziji, počela 43. šahovska olimpijada  Foto: batumi2018.fide.com
Фото: U Batumiju, u Gruziji, počela 43. šahovska olimpijada Foto: batumi2018.fide.com

Игра се 11 кола по Швајцарском систему, на четири табле, по класичном темпу од 90 минута по играчу за првих 40 потеза, а потом 30 минута до краја партије, с додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез. Титуле освојене на претходној 42. Олимпијади у Азербејyану бране Американци односно Кинескиње.

Наша земља, према традицији, има представнике у обе конкуренције. Мушка екипа, као 45. фаворит по рејтингу, игра у саставу: велемајстори Душан Поповић, Милош Рогановић, Милан Зајић, и интермајстори Марко Ненезић и Велимир Ивић, а селектор је интермајстор и виши тренер ФИДЕ Миодраг Перуновић. Даме се, као 23. фаворит по рејтингу, у Батумију такмиче у саставу: женски велемајстори Јована Рапорт и Јована Ерић, и женски интермајстори Адела Великић, Теодора Ињац и Марина Гајчин, а предводи их женски велемајстор Ирина Чолушкина као селектор.

У прва кола оба наша тима су била врло сигурна и прилично убедљиво су савладали своје противнике. Мушка селекција се на почетку турнира сусрела са екипм Суринама, коју је савладала са високих 3,5:0,5 (само је Ивић ремизирао), док су у другом колу наши славили против Финске такође са високих 3:1 (ремизирали су Поповић и Зајић). У трећем колу наши већ имају веома озбиљне ривале – одличну екипу Немачке која је 16. фаворит по рејтингу. На жалост, Ненезић се разболео приликом повратка из Бразила са Светског универзитетског првенства, тако да још није у стању да заигра на Олимпијади, али се опоравља и надамо се да ће дебитовати у четвртом колу.

Наше даме су такође врло убедљиво славиле у прва два кола – најпре против Марока са одличних 4:0, а потом против Алжира са 3:1 (само је Великић претрпела пораз). У трећем колу наша репрезентација игра на првом столу против 5. фаворита по рејтингу, екипе Индије! Ово је уједно и први велики дерби за Србију, будући да су Индијке у изузетно јаком саставу са два велемајстора – Хампи Конеру и Дронавали Харика, и два интермајстора – Еша Караваде и Роут Падмини. Обезбеђен је пренос уживо на свим таблама у обе конкуренције, који се може пратити сваког дана од 13 часова преко сајта Шаховског савеза Србије и других познатих шаховских платформи.

Током Олимпијаде биће одржани избори за председника ФИДЕ и континенталних шаховских асоцијација. За првог човека ФИДЕ кандидовали су се заменик председника ФИДЕ Георгиос Макропулос (Грчка), Аркадиј Дворкович (Русија) и Најџел Шорт (Енглеска). Европска шаховска унија има само једног председничког кандидата – актуелног председника Зураба Азмајпарашвилија који ову функцију обавља од 2014. године. Избори ће бити одржани у среду 3. октобра, а олимпијада се завршава 11. колом које се игра у петак 5. октобра. На крају Олимпијаде, биће одређен победник Купа Ноне Гаприндашвили, који је установљен далеке 1997. године, а додељује се националној федерацији чији представници у мушкој и женској конкуренцији у збиру освоје највише поена.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести