43. ШО: Наше репрезентације близу високог пласмана

На 43. Шаховској олимпијади у грузијском Батумију одиграно је осам од 11 мечева.
Srbija na Sahovskoj olimpijadi
Фото: Мушка и женска репрезентација Србије са селекторима

Може се рећи да турнир улази у завршну фазу, а обе наше репрезентације су веома близу водећих екипа и у преостала три кола ће се борити за сам врх табеле. Тренутно су мушкарци на деоби 16, а даме на деоби 13. места, обе екипе са по 11 меч бодова.

После успешна прва два кола у којима су славили против Суринама и Финске, наши момци су наставили са одличном игром и одржали 2:2 у трећем колу против јаке екипе Немачке, ремизиравши на све четири табле. У међувремену се и Марко Ненезић опоравио од болести и заиграо за екипу, први пут у мечу против Шпаније у 4. колу. На жалост, овај меч је наша репрезентација изгубила са високих 3,5:0,5, али је управо Ненезић осветлао образ одржавши реми против јаког велемајстора. Потом се Милош Рогановић истакао у 5. колу, доневши нашој земљи минималну победу од 2,5:1,5 против Коста Рике, а онда смо били врло успешни у 6. колу, када је савладана Венецуела са високих 3,5:0,5 (само је Ивић ремизирао). Овако добри резултати довели су нас у 7. колу пред изузетно тежак испит – меч са Русијом, вишеструким европским, светским и олимпијским прваком. Ипак, наши момци се нису уплашили свог реномираног противника и без сувишног респекта упустили су се у гладијаторску борбу. Прштало је на свим таблама, играло се на све или ништа, а као херој из те борбе изашао је Ненезић победом против Дмитрија Јаковенка, после 74 потеза и шест сати игре! Целу нацију одушевили су и Душан Поповић, ремијем са Сергејем Карјакином, као и Милан Зајић, ремијем са Никитом Витјуговим. На крају, нерешен резултат против такве шаховске громаде као што је Русија можемо слободно сматрати ремек-делом које наша земља није успела да оствари дуги низ година. Можда се зато више очекивало од ових момака у 8. колу против Црне Горе, али је вероватно умор од претходног врло исцрпљујућег меча учинио своје, те није постигнуто више од нових 2:2. У 9. колу наши играју против Колумбије и у том мечу смо поново фаворити. Треба истаћи да је Марко Ненезић са четири поена из пет партија тренутно међу најбољим појединцима на Олимпијади и да је у озбиљној конкуренцији за медаљу на четвртој табли.

Наше даме су такође показале изузетно квалитетну игру и то посебно против најјачих екипа! После високих победа у прва два кола против Марока и Алжира, Српкиње су се на првој табли сусреле са изузетно јаком екипом Индије и одржале 2:2 победама Аделе Великић и Теодоре Ињац. Потом је уследио непријатан пораз од Турске минималним резултатом од 2,5:1,5 (три ремија и пораз Марине Гајчин), али је зато наплаћен дуг против одличне Француске коју су наше савладале захваљујући победама Великићеве и Гајчинове и ремију Јоване Рапорт. Серија победа наставила се и у 6. колу када је пред нашим дамама поклекла екипа Аустралије, а победе су тада забележиле две Јоване – Рапорт и Ерић, док је Великићева ремизирала. Једини кикс наших представница јесте неочекивано висок пораз против Мађарица у 7. колу од 3,5:0,5 (само је Ињац ремизирала).

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести