85. ТАТА СТИЛ ТУРНИР: Ивић на деоби другог места

У малом холандском граду на обали мора Вајк ан Зеу сваке године одржава се престижни Тата стил турнир, 85. по реду, једно од најдуговечнијих шаховских такмичења на свету.
Ј. Хофсмит/ Велимир Ивић, шампион Србије, бриљантан на Турниру изазивача
Фото: Ј. Хофсмит/ Велимир Ивић, шампион Србије, бриљантан на Турниру изазивача

О његовој важности за најјаче шахисте планете говори и чињеница да од првог издања одржаног 1938. године само три шампиона света – Александар Аљехин, Василиј Смислов и Боби Фишер – нису никада тријумфовали на њему, а 2001. чак девет од десет тадашњих најбоље рејтингованих играча је учествовало на овом такмичењу. Апсолутни рекордер по броју освојених титула је актуелни светски шампион Магнус Карлсен, који је осам пута подигао победнички пехар, а једини који поред Карлсена има пет или више титула је бивши шампион света Вишванатан Ананд.

Тата стил турнир се игра у неколико категорија, а главни Мастерс турнир је ове године најјачи Бергер на свету! Поред Карлсена (Норвешка), учествује један од двојице играча предстојећег меча за новог првака света, Динг Лирен из Кине, а од првих 10 на ФИДЕ рејтинг листи ту су још и Фабијано Каруана (САД), Аниш Гири (Холандија) и Весли Со (САД). Списак учесника из САД-а комплетира Левон Ароњан, а друга нација са тројицом представника на овогодишњем Мастерсу је Индија за коју наступају Домарају Гукеш, Арјун Еригаиси и Рамешбабу Прагнананда. По једног представника имају Румунија – Ричард Рапорт, Иран – Пархам Магсудлу, Узбекистан – Нодирбек Абдусаторов и Немачка – Винсент Кејмер, док боје земље домаћина, поред Гирија, брани и Јорден ван Форест, иначе победник Тата стил Мастерса 2021. године.

У досадашњем току турнира највећа сензација била је победа тренутно водећег Абдусаторова над светским прваком Карлсеном, која не треба превише да изненађује, ако се зна да је Узбекистанац најмлађи светски шампион у убрзаном шаху (титулу освојио 2021. године), када је такође савладао Карлсена, а на Шаховској олимпијади прошле године предводио је тим Узбекистана који је освојио злато! Гири је такође показао одличну игру у првих девет кола Мастерса, остваривши шест ремија и три победе, међу којима је посебно значајна она против Карлсена. То га је лансирало на друго место, са пола поена заостатка за водећим, док треће место тренутно заузима Со са “два плуса” против последње пласираних на табели Кејмера и Гукеша. Делује да је Карлсен некако презасићен шахом и да игра знатно слабије од очекиваног, што му тренутно доноси само пет поена из девет партија и деобу од четвртог до седмог места са Каруаном, Ароњаном и Прагнанандом.

Ипак, и поред свих звучних имена на Мастерсу, пажњу српске јавности више привлачи друга категорија овогодишњег Тата стила, а то је тзв. Турнир изазивача, на коме учествује актуелни шампион Србије велемајстор Велимир Ивић! Након неколико отказа других играча, организатори су одлучили да Ивићу упуте специјалну позивницу за турнир, што је част какву годинама није добио ниједан други наш шахиста. А Ивић је на најбољи могући начин искористио указану прилику – пружио је беспрекорну игру без пораза у досадашњем току турнира и са три победе и шест ремија тренутно се налази на деоби другог места, са само пола поена заостатка за водећим Мустафом Јилмазом из Турске! Ако знамо да је, према Правилнику турнира, победнику Турнира изазивача загарантовано учешће на Мастерсу наредне године, схватићемо колико је ово велики успех за нашег велемајстора и колико мало недостаје да оствари пробој међу најбоље супервелемајсторе данашњице.

До краја турнира остала су још четири кола у којима се Ивић састаје са Луисом Паулом Супијем (Бразил), Томасом Бердсеном (Холандија), Елином Роберс (Холандија) и Александером Донченком (Немачка). И Мастерс и Турнир изазивача се завршавају у недељу, 29. јануара, а организатори су обезбедили пренос свих партија уживо преко најпознатијих шаховских сервера.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести