ЕП у Врњачкој Бањи: Коробов и Куркулос лидери

Одиграно је шест кола на Европском првенству у отвореној категорији у Врњачкој Бањи. Надметања су почела у петак, симболичним повлачењем првог потеза од стране председника Европске шаховске уније Зубара Азмаипарашвилија.
ПА/Председник Европске шаховске уније Зубар Азмаипарашвили повлачи први потез
Фото: ПА/Председник Европске шаховске уније Зубар Азмаипарашвили повлачи први потез

Квалитет игре је на високом нивоу, а услови у хотелу “Центер” су још бољи. О томе сведочи и изјава члана судијског тима и конференцијеа Европског првенства Лене Миладиновић.

– Услови за игру су врло добри. Организатори успевају да координирају са преко 450 играча без икаквих проблема, макар је тако за сада. Из судијског угла, нема никаквих инцидената и све тече по плану. Надамо се да ће се тако и наставити до самог краја турнира – рекла је Миладиновићева.

Све до шестог кола је украјински велемајстор Антон Коборов (2658) имао максималан учинак и био једини са таквим скором. Међутим, онда је ремизирао са чешким велемајстором Таи Даи Ван Нгујеном (2651), па је грчки интермајстор Стаматис Артидис Куркулос (2520) успео да се изједначи са њим на табели, победивши азербејџанског велемајстора Елтај Сафарлија (2608). Занимљиво је да у прва 32 места он једини има нижу титулу од велемајсторске, што показује колико је турнир снажан и уједначен. У наредном колу следи жестока борба водећег тандема. Њих прати група од осам шахиста са по пет поена, коју предводе споменути Нгујен, и Виталиј Бернадскиј (2611) из Украјине.

Најбоље пласирани играч са простора бивше Југославије је црногорски велемајстор Денис Кадрић (2583) са 4,5 поена на 14. месту, одмах иза кога је и први носилац турнира Габријел Саргисјан из Јерменије (2699), са бодом иза лидера.

Тренутно најбоље пласирана шахисткиња на турниру је и први женски носилац, велемајстор Александра Горјачкина (2576) из Русије. Она је укњижила 4,5 поена, те дели 32. место са младим интермајстором из Словеније Јаном Субељом (2496).

Када је реч о учесницима из Србије, најпре треба истаћи да је 3. марта као бомба ођекнула вест из Шаховског савеза Србије да је велемајстор Александр Предке (2684) прешао на српску рејтинг листу и да је добио наше држављанство.  Сам процес је убрзала одлука Руског шаховског савеза да иступи из европске шаховске заједнице, те да пређе у азијску.

Предке је, велико појачање и за српски национални састав. Он је и тренутно најбоље пласирани играч који се такмичи под заставом Србије. Налази се на деоби од 11. до 50. места, са освојена четири и по бода из шест партија. Идентичан број бодова имају и велемајстори Александар Инђић (2636) и Милан Зајић (2387). Лепо би било када би се још неки представник Србије докопао једног од прва 23 места, односно до визе за Светски куп наредне године, на који се велемајстор Велимир Ивић (2606), актуелни шампион државе, већ пласирао. Од играча из Србије се, тренутно, у првих 150 налазе и интермајстори Милош Станковић (2447) и Стефан Тадић (2353) са по четири поена, те велемајстор Александар Ковачевић (2489).

Наша најбоље пласирана дама је женски интермајстор Марина Гајчин (2215) на 157. месту са прикупљена 3,5 поена. О квалитету игре двоструке вицешампионке државе говори и њен рејтинг перформанс, који је изнад 2395! Поред тога, треба истаћи да је у првих шест кола остварила две победе и један реми против играча са рејтингом већим од 2400 поена. Такође, тренутно је и четврта најбоље пласирана жена на турниру. Испред ње су само споменута Горјачкина, као и интермајстори Олга Баделка (2428) из Русије, те Улвија Фаталијева из Азербејyана (2427). Исти број освојених бодова, али слабије додатне критеријуме има наша најбоља шахисткиња, трострука шампионка Србије, женски велемајстор Теодора Ињац (2383).

Нажалост, било је и неколико одустајања, након што је турнир већ почео, али то је нешто што је сасвим уобичајено на тако посећеним турнирима. Када се има у виду да је ово најмасовније Европско првенство до сада, на којем учествује 484 шахиста и шахисткиња (претходни рекорд је држала Ријека 2010), онда би било изненађујуће да до одустајања није дошло. У сваком случају, за понос свих је што се још једанпут показало да је Србија итекако кадра да организује овако значајан шаховски догађај.

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести