Отворено Првенство Европе у Рејкјавику: Ивић на Светском купу

Један од наших најперспективнијих велемајстора Велимир Ивић освојио је  20. место на Отвореном првенству Европе, у Рејкјавику.
sah
Фото: pixabay.com

Ивић је у последњем колу ремизирао са румунским велемајстором Константином Лупулескуом, храбро и срчано одбранивши пола поена у објективно слабијој позицији.Деветнаестогодишњак из Београда освојио је  седам поена из 11 партија, што је било довољно за деобу од 19. до 37. места, али је по додатним критеријумима заузео 20. место, које је за 22 позиције боље од његовог стартног броја (42). После недавног наступа  на Светском купу у Сочију, где је прошао међу 16 најбољих на планети, ово је још један у низу одличних резултата, којим је обезбедио директан наступ на ФИДЕ Светском купу 2022. Треба још истаћи и да је овим резултатом и перформансом од 2671поправио свој рејтинг за 17 поена, чиме одмиче од магичне границе од 2600 поена.

Љубитељи шаха у Србији сада са нестрпљењем очекују нове међународне турнире на којима ће имати за кога да навијају. Ако се Ивићевом резултату дода и подсећање да је најмлађи велемајстор у историји српског шаха, Лука Будисављевић, потпуно неоправдано искључен са турнира у Рејкјавику јер је играо са шахистом који је имао корону, онда је јасно да смо добили тандем веома перспективних играча, који би своју пуну снагу требало да прикажу у годинама које долазе.

Титулу првака Европе у 2021. години понео је руски велемајстор Антон Демченко (2597), који је из 11 кола освојио 8,5 поена, исто колико и млади велемајстор Винсент Кејмер (2602) из Немачке, али са нешто бољим додатним критеријума. Бронза је отишла у руке велемајстора Алексеја Саране (2643) из Русије, који је освојио осам поена. Прву женску награду на турниру у главном граду Исланда, са 5,5 поена, освојила је Рускиња Александра Малцевскаја (19), женски велемајстор и водећа чланица шаховског клуба “Карађорђе” из Тополе.

И. У.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести