Отворено Првенство Војводине: Мирољуб Лазић најуспешнији

Након успешног завршетка другог издања Србија опена 2022, једног од најјачих турнира ове године у Европи, у Новом Саду је одржано још једно велико такмичење – Међународно отворено првенство Војводине у убрзаном шаху.
Победници са организаторима из Шаховског савеза Војводине
Фото: Победници са организаторима из Шаховског савеза Војводине

Организатор је био Шаховски савез Војводине, уз подршку Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, који је учествовао у суфинансирању.

Првенство је одржано 6. јула у Мастер центру Новосадског сајма, одмах након завршетка Србија опена 2022. Учествовала су 122 играча из 16 земаља, међу којима и осам велемајстора, 14 интермајстора, 14 ФИДЕ мајстора и велики број мајсторских кандидата, дама и омладинаца. Играло се седам кола по Швајцарском систему, а темпо игре је био 10 минута по играчу за целу партију, уз бонификацију од пет секунди за сваки одиграни потез. Главни судија турнира, међународни арбитар Зоран Станимировић, није имао тежак задатак, јер су се сви учесници фер и коректно понашали, а његови заменици – Алмир Гагић, Велибор Ћирјанић, Петар Миличевић и Драгана Николовска из Македоније допринели су да ово такмичење буде организовано на највишем могућем нивоу.

А о томе колико је турнир био јак, а пласман неизвестан до самог краја, говори и податак да су се у последњем, седмом колу на првом столу сусрела двојица лидера, који су до тада имали свих шест победа и тај двобој је директно одлучивао о коначном победнику. ФИДЕ мајстор Гај Левин из Израела је водио беле фигуре против интермајстора В. Пранава из Индије, а дуел је завршен ремијем, што је омогућило Пранаву да подигне победнички пехар, захваљујући бољим додатним критеријумима. Треће место са по шест поена поделили су интермајстор Ал Мутајах из Индије и наш велемајстор Мирољуб Лазић, али је срећа ипак била на страни Индијца који је успео да освоји бронзану медаљу.

Од наших играча одличну игру пружио је и ФИДЕ мајстор Петар Спасић, који је освојио шесто место са 5,5 поена, као и велемајстор Синиша Дражић, коме је припало 15. место са пет поена. Наш најбољи омладинац је Новак Думбеловић са 4,5 поена и освојеном 22. позицијом. Интересантно је напоменути да је у изузетно јакој међународној конкуренцји учешће узео и председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић, који је освојио одличних 3,5 поена из седам партија!

Награде најуспешнијим такмичарима на свечаном затварању уручио је главни судија турнира и председник Шаховског савеза Војводине Зоран Станимировић. Наградни фонд од 95.000 динара био је распоређен на седам редовних награда, као и специјалне за најбоље пласираног ненаграђеног јуниора, ветерана, играче са рејтингом испод 2.100 односно 1.800 поена, као и за најуспешнију јуниорку и сениорку.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести