Рад нови шампион Прве лиге Србије за жене

После 11 дана узбудљивих надметања на 64 поља, коначно је спуштена завеса на један од најважнијих догађаја у календару Шаховског савеза Србије за ову годину – Прву лигу Србије за жене, која се играла од 22. октобра до 1. новембра у хотелу Стара Планина. Титулу првака и победнички пехар освојила је екипа Рад из Београда, и то више него заслужено!
с
Фото: Приватна архива

Друго место заузео је рејтинг фаворит Основац из Ниша, док се тим Црвена звезда из Београда попео на подијум као трећепласирана екипа. Из лиге испадају три екипе, а то су Партизан Јуниор (Београд), Омладинац (Нови Бановци) и Витез (Београд).

Рад је очекиваном победом у последњем колу са 3,5:0,5 против Рудара из Костолца више него убедљиво стигао до победничког трофеја, са 31 меч бодом од могућа 33! Злато су у Београд однеле велемајстор Нино Бацијашвили (Грузија), интермајстор Ирина Булмага (Румунија), женски велемајстор Марија Манакова, женски ФИДЕ мајстор Стефана Милутиновић и Теодора Ракић. Од 44 појединачне партије, само Булмага и Манакова су по једном осетиле горчину пораза, док су остале биле непоражене! Ваља издвојити предводницу нових шампионки, Грузијку Нино Бацијашвили, која је освојила невероватних 10,5 поена из 11 партија! Сјајне резултате приказале су и Ирина Булмага са 9,5 из 11, као и Марија Манакова са осам из 10.

Другопласирани Основац (Ниш) је кроз иглене уши извојевао победу над Партизаном Јуниор. Женски интермајстор Адела Великић и капитен тима женски велемајстор Ана Бендераћ су донеле превагу, док је изненађење кола свакако победа искусног женског велемајстора Ирине Чолушкине над интермајстором из Пољске Александром Малцевскајом. На првој табли виђен је реми између Валентине Вербин (Македонија) и женског велемајстора Теодоре Ињац, тако да је минималном победом од 2,5:1,5 Основац освојио сребрну медаљу са 29 меч бодова.

Бронзу су освојиле играчице Црвене звезде, које су биле боље од Карађорђа из Тополе резултатом 2,5:1,5. Појачање Карађорђа 12-огодишња Кинескиња Миаоји Лу је ефектном победом у минијатури над реномираним интермајстором Лилит Мкртчјан (Јерменија) освојила велемајсторску норму са 7,5 поена из 11 партија!

Југовић из Каћа је био убедљив против последњепласираног Витеза из Београда са 4:0, притом освојивши одлично шесто место. Најмање занимљиве мечеве последњег кола су одиграли Омладинац (Нови Бановци) против Златара (Нова Варош), као и Јелица ПЕП (Горачићи) против Сирмијума (Сремска Митровица), где су на свим таблама склопљени брзи ремији.

Југовић из Каћа је био убедљив против последњепласираног Витеза из Београда са 4:0, притом освојивши одлично шесто место

Највеће разочарање је свакако слаб пласман прошлогодишњег првака Сирмијума, који је ове године остао чак и без медаље, на крају освојивши четврто место. Поред већ поменуте Миаоји Лу, бал за женског велемајстора освојила је и Бугарка ФИДЕ мајстор Белослава Крастева, док је њена сународница, женски ФИДЕ мајстор Елиф Мехмед, освојила норму за титулу женског интермајстора.

Коначна табела: 1. Рад (Београд) 31 (36,5), 2. Основац (Ниш) 29 (32), 3. Црвена Звезда (Београд) 25 (29,5), 4. Сирмијум (Сремска Митровица) 21 (27), 5. Јелица ПЕП (Горачићи) 19 (26), 6. Југовић (Каћ) 17 (24,5), 7. Карађорђе (Топола) 16 (23), 8. Златар (Нова Варош) 12 (16,5), 9. Рудар (Костолац) 7 (15), 10. Партизан Јуниор (Београд) 5 (17), 11. Омладинац (Нови Бановци) 5 (11), 12. Витез (Београд) 1 (6).

На церемонији свечаног затварања пехаре и медаље најбољима уручила је женски велемајстор Сузана Максимовић, члан УО Шаховског савеза Србије.

         Владимир Класан

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести