Шаховски октобар у Новом Саду у свему био изузетно успешан

Октобарски фестивал шаха у Новом Саду, у оквиру кога су наши аматерски тимови прво спаринговали кинеским школама младих шахист  а потом и одиграли заједнички мини опен турнир, успео је у потпуности.
Oktobarski festival saha u Novom Sadu
Фото: Детаљ из дуела наших и кинеских шахиста са октобарског фестивала, фото: Приватна архива

Оба наша тима су наступила без респекта и однела убедљиве победе у сусрету са младим и неискусним, али врло амбициозним гостима из Кине. Најуспешнији у Б-тиму био је Новосађанин Мирослав Пантић, који је направио невероватних 9,5 поена из 10 партија, док је кинески тим појачао наш млади ас Лазар Давидов и забележио плус од чак  74 рејтинг поена. Наш А-тим је такође забележио победу, али не тако убедљиву и резултати су били мање-више балансирани, а најбољи је био ФИДЕ мајстор Стеван Јовић са 6,5 поена из 10 партија.

После тога је одржан мањи опен турнир са 18 такмичара, где је опет запажен резултат имао још један наш млади такмичар Андреј Љепић (члан НДШК Шахматни кружок из Новог Сада и ШК Словен из Руме), који је заузео другу позицију између двоје страних такмичара, победнице Јиру Ванг (четири поена из пет кола) и руског представника ФИДЕ мајстора Савионена. Сензација на турниру је била петогодишња Ли Тиањи, која је својим наступом, борбеношћу и концентрацијом пленила симпатије публике и показала штоф за велика дела.                      

Треба истаћи да успех ових турнира није само шаховски него и дипломатски, јер су за следећу годину већ најављене посете три шаховске школе из Кине, а такође је и једна средња школа изразила жељу да овде гостују њихови такмичари и путем шаха, између осталог, стекну и увид у систем нашег образовања, кроз посете школама и факултетима. У новембру нам предстоји још један велики фестивал, али овог пута на професионалном нивоу, па се надамо да ће и Град помоћи да ови турнири добију и адекватну (сталну) салу за играње, чиме би се све подигло на много виши ниво, а засигурно и донело још веће економске користи граду.

С. Дражић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести